Цвітуть гаї, цвіте усе зело...

02.06.2004

      Лише в травні можна спостерігати таке буяння трав і зела, і саме о цій порі слід робити «зелені» заготовки на зиму, адже зараз зелені приправи «набирають» найбільше вітамінів.

      Найпоширенішою серед них в Україні є петрушка. Листову петрушку поділяють на листову звичайну (з гладкими листочками) і листову кучеряву (кучеряві, трохи гофровані листочки).

      30 грамів свіжої петрушки покривають денну потребу організму дорослої людини у вітаміні С (75мг). Найважливішим інгредієнтом петрушки є ефірна олія апіол, глюкозид апіїн, велика кількість вітамінів А і С, багато марганцю, а також велика кількість калію. Листя петрушки також містить вітаміни В1, В2, РР, К, каротин, коренеплоди — білок 4% і більше 7% цукрів.

      Свіжозаморожена (подрібнена з невеликою кількістю води у формі) зелень петрушки повністю зберігає впродовж року всі вітаміни і харчові властивості. Тому, ретельно промивши в кількох водах, складіть її у целофанову торбинку і покладіть у морозильну камеру. Взимку листям кучерявої петрушки можна чудово прикрасити будь-яку страву, а звичайну петрушку додавати як вітамінну приправу. Щоб зберегти коріння петрушки на зиму, її чистять, миють і розрізають на чотири частини, розкладають на великій таці чи тарелі і сушать у захищеному від світла місці. Сушені корінці складають у посудину і щільно закривають. Зберігають у темному місці.

      Базилік — пряна культура з ароматом гвоздики і лаврового листа, широко відомa з давніх-давен. Городний базилік походить з Індії і Цейлону. Є кілька сортів з дуже приємним запахом, які вирощують як пряну приправу. Використовують його як приправу для м'ясних страв, салатів із помідорів. Листя базиліка багате на ефірні олії, каротин (до 8мг) і рутин. Він сприяє  травленню і покращує апетит, має цілющі властивості: заспокоює спазми шлунка, у вигляді відварів його застосовують при захворюваннях сечовивідних шляхів, для полоскання горла і компресів.

      Кріп — належить до пряних культур. Його вирощують майже в усіх країнах світу. Листя кропу містить вітаміни С, групу вітамінів В, РР, Р, каротин, фолієву кислоту, солі заліза, калію, кальцію, фосфору.

      Кріп заготувати на зиму можна в замороженому вигляді: зелень дрібно кришать і загортають у фольгу, кладуть у морозильник. Зберігається 3—4 місяці. До страв додають нерозмороженим. Можна також його засушити. Для цього зелень перебирають, щоб не було пошкоджених листочків, промивають кілька разів у холодній воді, ріжуть, викладають на деко і сушать у гарячій духовці хвилин 20 в залежності від того, яким шаром ви наклали зелень. При такому сушінні кріп не втрачає кольору і поживних речовин.

      Естрагон, або тархун, — багаторічна трав'яниста рослина, яка росте в Євразії і Північній Америці. Листя багате на  вітаміни, каротин, рутин (150—170 мг). Використовують естрагон для приготування салатів, а також як приправу до м'ясних страв, соусів, супів, бутербродів, сиру.

      Ароматичні властивості естрагонy зберігаються і в сушеному вигляді. Висушене листя можна використовувати в зимовий період як пряну приправу до страв.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>