Конкурс «Ягода-малина»

02.06.2004
Конкурс «Ягода-малина»

      На порозі літо — благодатна пора не лише для відпочинку, а й для заготівельних робіт, адже один літній день рік годує. Полунички, вишеньки-черешеньки, абрикоси, яблука, а далі — помідори, огірки, баклажани і ще багато-багато поживних, корисних, смачнючих, необхідних узимку вітамінних продуктів, які необхідно заздалегідь заготувати. І хай собі ледарі й нездари кпинять («...а ось там я бурячки посію...») над українською вдачею думати на кілька ходів уперед, готувати все про запас, та вже як потраплять на гостину до хлібосольних газдів, то й про кпини забудуть — стіл в українців завжди вгинався від соленого, вареного, в'яленого, моченого, квашеного, маринованого. Звідси i традиції провідних вітчизняних виробників харчових продуктів, які шанують українські звичаї i випускають чимало консервацій за народними переписами.

      Ми вирішили також не відставати, правда, випускати харчову продукцію не збираємося, а от влаштувати конкурс на кращий рецепт спробуємо. Отже, в конкурсі можуть yзяти участь усі бажаючі, хто надішле на адресу нашої газети (газета «Україна молода», конкурс «Ягода-малина», пр-т Перемоги, 50, Київ, 03047) оригінальний, але не надто екзотичний рецепт варення, джему, желе, консервованого десерту, повидла, компоту. Найкращі, найцікавіші, найоригінальніші рецепти стануть переможцями конкурсу, і їх автори отримають подарунки від наших спонсорів.

      А поки ми ще не розгойдали кораблик під назвою «Конкурс «Ягода-малина», пропонуємо вам кілька порад, адже пора полуниць уже на підході і слід запастися не лише слоїками, а й необхідною інформацією, як зберегти якнайбільше вітамінів та поживних речовин в улюблених не тільки малечею, а й нами конфітюрах.

      По-перше, якщо у вас досить місткий холодильник, то варто зробити кілька баночок перетертих із цукром ягід, адже саме в такий спосіб ви заощадите максимум вітамінів. Для цього відберіть найстигліші, але й найміцніші ягоди, щоб не було пом'ятих чи підпсутих. Сполощіть їх у проточній воді, викладіть на стіл, щоб просохли, а далі перетріть їх у блендері разом із цукром і викладіть у підготовлені заздалегідь слоїки (вони мають бути не лише чистими, а й сухими, бажано й продезінфікованими). Закрийте щільно капроновими кришками і поставте у холодильник. Таким чином можна заготовлювати не лише полуниці, а й суниці, малину і навіть стиглі абрикоси. Взимку від самого лише аромату у вас котитимуться слинки.

      Якщо ж у вас проблеми зі зберіганням, то вихід завжди знайдеться — зробіть варення «п'ятихвилинка». Цей спосіб приготування варення «заощадить» вітаміни у фруктах, адже чим менше варити варення, тим більше в ньому вітамінів. Отже, на 1 кг ягід беремо 1,2 кг цукру і 200 г води. Ягоди перебираємо, миємо, даємо стекти зайвій воді. З води і цукру варимо сироп і, коли закипить, кидаємо ягоди. Варимо рівно 5 хв., розливаємо по банках і закручуємо кришками — варення готове. Так можна приготувати варення з порічок, чорної смородини, і воно матиме вигляд густого желе.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>