«Куме, знаєш, як москалі наш борщ називають?» — «Як?» — «Пєрвоє!». Жарт жартом, але з Олександром Абдуловим сталася подібна історія насправді. На зйомках фільму десь у російській глибинці зайшов він якось із приятелем пообідати в ресторан. Офіціантка, прийнявши замовлення щодо других страв, і питає: «Жидкоє будєтє?». Це при тому, що в російській мові є такі чудові назви перших страв — «ботвінья», «свєкольнік», «уха», «сєлянка» (зауважте, не солянка, а саме «сєлянка»), «окрошка», вже не кажучи про «шті» (а не «щі»). А що ми можемо додати? Борщ, юшка, бульйон, та й той не наш, і все? Але ж є ще чеська полєвка, польська зупа, італійське мінестроне, німецький айнтопф, французьке консоме чи буйабес. А іспанське гаспачо? Вслухайтеся в саму назву — як казав Паніковський, це ж поема! Проте для гаспачо ще не настала пора, а от мексиканську кукурудзяну зупу готувати можна в будь-яку пору року.
Кухню народів світу я відкрила для себе саме завдяки цій страві, а ще — через перебірливість у їжі мого сина, особливо щодо перших страв. Легше було назвати те, що він любив їсти, бо все решта перерахувати було неможливо. Зрештою, з такою проблемою зустрічається більшість матерів. А от ця незвична для українців страва відразу припала до смаку моїй дитині (сподіваюсь, що вашим дітям також).
Інгредієнти (продукти подаю, виходячи з наших реалій): 100 г олії, 50 г вершкового масла, одна велика цибулина, 4 почищені і нарізані кубиками середні картоплини, 2 почищені і також нарізані морквини, 2 зубці часнику, банка консервованої десертної (солодкої) кукурудзи, 2 ст. л. борошна, 4 скл. курячого бульйону, 2 скл. вершків (можна 3% жирності молока), 0,5 скл. молодого або консервованого горошку. Спеції (додавати за власним смаком, бо далеко не всі вже звикли до специфічних «заморських» спецій): 0,5 ч. л. сухого імбиру, 0,5 ч. л. кайєнського перцю (можна зробити суміш із чорного і білого перцю), 0,5 ч. л. базиліка, сіль.
Приготування: на пательню влити олію, як розігріється, висипати дрібно нарізану цибулю, картоплю, моркву, смажити на сильному вогні, доки не з'явиться рум'яна скоринка, додати дрібно посічений часник, смажити, постійно помішуючи. Всипати кукурудзу і продовжувати смажити ще 5 хв. Додати масло, притрусити мукою, добре перемішати, щоб не пригоріло, готувати на малому вогні ще 2 хв. Викласти в каструлю, влити бульйон, всипати спеції і готувати 30 хв. Додати горошок, влити вершки, посолити і продовжувати готувати ще 5 хв. Подавати на стіл дуже гарячим.