Посиденьки у баварському стилі

22.06.2011
Посиденьки у баварському стилі

Обацта і бреце — німецькі закуски. (Фото автора.)

Якщо у вас удома зібралися любителі пива, то закуски до цього напою можна запозичити у німців. Найкращими і найпростішими є обацта і бреце.

Щоб приготувати обацта, потрібно 200 г камамберу, 100 г вершкового сиру (крем–сиру), 20 г м’якого масла, 40 г дрібно посіченої цибулі, сіль, перець, за бажанням — паприка, кмин, 1—2 дрібно посічені зубці часнику, 2—3 ложки пива та 1 цибулина, покраяна кільцями. Спочатку треба добряче розім’яти виделкою сир і масло, а потім вмішати в цю масу решту складників, останнім обережно додати пиво.

Обацта можна подати на одній тарілі зі скибками житнього чи будь–якого хліба з борошна грубого помолу і редькою чи, менш традиційно, — з крекерами, або розкласти по тарілках кожному гостеві і прикрасити кільцями цибулі.

Друга закуска — бреце. Ці прецлі — завитки–бублики з дріжджового тіста — мають особливий смак і хрустку брунатну скоринку завдяки незвичній процедурі. Перед випіканням сирі бреце, виявляється, ненадовго занурюють у слабкий розчин натрієвого лугу. Кажуть, існує дві версії такого винаходу. За однією легендою, нетямущий учень пекаря замість сиропу занурив бреце у корито з лужним розчином для миття бляхи. Інша приписує заслуги котові, який зіштовхнув прецлі у те ж корито. Але не лякайтеся: щоб приготувати ці чудові, ароматні, хрусткі зовні і м’які всередині кренделі, не доведеться влаштовувати вдома лабораторію юного хіміка, просто треба мати під рукою кухонну соду.

Щоб зготувати 6—8 прецлів, візьміть півпачки швидкодіючих дріжджів (5—6 г), розведених у 30 мл теплої води з 1 ч. л. цукру (повинні постояти 5 хвилин), 200 г борошна, 130 мл теплої води, 1 ч. л. солі, 20 г м’якого солоного масла, 30 г соди, розведеної у літрі води, груба морська сіль. Спочатку в миску відміряйте борошно і сіль, додайте розведені дріжджі та воду. Далі вимішуйте, поки тісто не збереться у кулю, ще п’ять хвилин ретельно вимішуйте на столі і на кілька хвилин залиште відпочити. Знову покладіть і вмішуйте у нього масло не менше п’яти хвилин, поки тісто знову не стане однорідним і оксамитовим на дотик.

Сформуйте кулю. Змастіть олією чисту миску і тісто, і лишіть його в теплому місці на годину або допоки воно не збільшиться удвічі. Потім обімніть тісто і розділіть на 6—8 кульок, кожну з яких розкачайте у тонкі довгі ковбаски, з яких викрутіть бреце. Викладіть їх на притрушену борошном поверхню і поставте на годину в холодильник. Тим часом розігрійте піч до 190 градусів і приготуйте слабкий содовий розчин. Занурюйте у нього холодні прецлі на 30 секунд і викладайте на вистелене кухарським папером деко. Притрусіть грубою сіллю і дайте відпочити 15 хвилин. Відтак випікайте їх 20—25 хвилин, поки бреце не стануть прекрасно брунатними.

...І можна розливати пиво!

Світлана ФІЛАТОВА

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>