Якщо у вас удома зібралися любителі пива, то закуски до цього напою можна запозичити у німців. Найкращими і найпростішими є обацта і бреце.
Щоб приготувати обацта, потрібно 200 г камамберу, 100 г вершкового сиру (крем–сиру), 20 г м’якого масла, 40 г дрібно посіченої цибулі, сіль, перець, за бажанням — паприка, кмин, 1—2 дрібно посічені зубці часнику, 2—3 ложки пива та 1 цибулина, покраяна кільцями. Спочатку треба добряче розім’яти виделкою сир і масло, а потім вмішати в цю масу решту складників, останнім обережно додати пиво.
Обацта можна подати на одній тарілі зі скибками житнього чи будь–якого хліба з борошна грубого помолу і редькою чи, менш традиційно, — з крекерами, або розкласти по тарілках кожному гостеві і прикрасити кільцями цибулі.
Друга закуска — бреце. Ці прецлі — завитки–бублики з дріжджового тіста — мають особливий смак і хрустку брунатну скоринку завдяки незвичній процедурі. Перед випіканням сирі бреце, виявляється, ненадовго занурюють у слабкий розчин натрієвого лугу. Кажуть, існує дві версії такого винаходу. За однією легендою, нетямущий учень пекаря замість сиропу занурив бреце у корито з лужним розчином для миття бляхи. Інша приписує заслуги котові, який зіштовхнув прецлі у те ж корито. Але не лякайтеся: щоб приготувати ці чудові, ароматні, хрусткі зовні і м’які всередині кренделі, не доведеться влаштовувати вдома лабораторію юного хіміка, просто треба мати під рукою кухонну соду.
Щоб зготувати 6—8 прецлів, візьміть півпачки швидкодіючих дріжджів (5—6 г), розведених у 30 мл теплої води з 1 ч. л. цукру (повинні постояти 5 хвилин), 200 г борошна, 130 мл теплої води, 1 ч. л. солі, 20 г м’якого солоного масла, 30 г соди, розведеної у літрі води, груба морська сіль. Спочатку в миску відміряйте борошно і сіль, додайте розведені дріжджі та воду. Далі вимішуйте, поки тісто не збереться у кулю, ще п’ять хвилин ретельно вимішуйте на столі і на кілька хвилин залиште відпочити. Знову покладіть і вмішуйте у нього масло не менше п’яти хвилин, поки тісто знову не стане однорідним і оксамитовим на дотик.
Сформуйте кулю. Змастіть олією чисту миску і тісто, і лишіть його в теплому місці на годину або допоки воно не збільшиться удвічі. Потім обімніть тісто і розділіть на 6—8 кульок, кожну з яких розкачайте у тонкі довгі ковбаски, з яких викрутіть бреце. Викладіть їх на притрушену борошном поверхню і поставте на годину в холодильник. Тим часом розігрійте піч до 190 градусів і приготуйте слабкий содовий розчин. Занурюйте у нього холодні прецлі на 30 секунд і викладайте на вистелене кухарським папером деко. Притрусіть грубою сіллю і дайте відпочити 15 хвилин. Відтак випікайте їх 20—25 хвилин, поки бреце не стануть прекрасно брунатними.
...І можна розливати пиво!
Світлана ФІЛАТОВА