Валентин Наливайченко: «Припинити соціальний терор»

22.06.2011

Візит до Сум голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко вчора здійснив у рамках програми партії «Владу — під контроль!» Вранці він побував на Чернігівщині, на ПАО «Прилуцький завод «Білкозин», а потому встиг зустрітися з активістами трудових колективів та членами незалежної профспілки великих сумських підприємств — НВО ім. Фрунзе, «Сумихімпром», насосного заводу.

«Ми маємо на меті відвідати всі найпроблемніші місця, де порушуються права українського робітника», — пояснив Наливайченко на прес–конференції. А таких місць немало. Так, у Прилуках напружена ситуація на заводі викликана хронічною відсутністю заробітної платні. Востаннє її видавали працівникам ще в лютому, і заборгованість на сьогодні становить близько 22 млн. грн. «Російський інвестор, який прийшов на підприємство, не дотримується жодних соціальних зобов’язань, — розповідає лідер «Нашої України». — По суті, відбувається викачка ресурсів з українського підприємства. Людей перетворюють на рабів, а роботу — на рабство».

На сумських підприємствах відбуваються протиправні масові звільнення робітників, власники та керівництво не дотримуються засад колективних угод. Подібні дії, на думку голови політради «НУ», є навіть не «соціальною брехнею», а «соціальним терором». І не остання роль у цьому представників влади, не лише центральної, а й місцевої, зокрема сумської. Ідучи на вибори, представники правлячої партії обіцяли збільшення державних замовлень, нарощення робочих місць. Ці обіцянки не виконані, а жертвами обману стають люди праці.

Яких заходів «Наша Україна» вживатиме для зміни ситуації? Перше: буде надана правова допомога для грамотного вирішення колізій. Друге: партія застосує ресурс своїх народних депутатів, які мають запитами і зверненнями зосередити на вказаних проблемах увагу уряду та Генеральної прокуратури. Завдання — не лише повернути борги робітникам, а й відновити виробництво, не допустити скорочення робочих місць. Третє: партія почне партнерську взаємодію з незалежними профспілками, які реально опікуються проблемами працівників. У цьому напрямку важливо не допустити ухвалення нового проекту Трудового кодексу, що є вочевидь дискримінаційним і щодо працюючих, і щодо профспілок.

Цей візит, підкреслив Валентин Наливайченко на Сумщині, неполітичний. Але, відповідаючи на запитання, визнав: будь–яка партійна робота спрямована на вибори 2012 року. А успішною буде лише та діяльність партії, яка, не чекаючи виборів, стоятиме на захисті прав українських громадян. «Ми не чекаємо, ми діємо», — заявив голова політради «НУ». Він має на увазі й партійні організації на місцях, які очистилися, вирішили свої внутрішні проблеми. На Сумщині до їх числа голова політради «НУ» відніс Роменський, Недригайлівський осередки.

Наступна адреса Наливайченка — алюмінієве виробництво в Запоріжжі, ще одна болюча точка економіки України.