Улюблені страви Стефи,

15.06.2011
Улюблені страви Стефи,

Іван Андрусяк зі своїми дітьми (Стефа — друга зліва). (Фото з власного архіву.)

Ну що вам сказати... Стефа в мене любить понямати... (Стефа — донька і прототип героїні відомої книжки «Стефа і її Чакалка». — Ред.). Ще коли тільки народилася, першого тижня її життя, ми побоювалися, що у мами молока для неї не вистачає, то покликали одну мудру дитячу лікарку, щоб порадила, чим підгодовувати. А жінка й каже: «Багатонямственна малявка, всього їй вистачає, а вона просто любить ще». А потім круто було, коли Стефа вперше в житті їла м’ясо. Я їй із такої нагоди курячих котлет наготував — спеціально шукав м’яса, щоб без анаболіків та іншої фіґні, якою тепер курей мордують. Дуже старанно наліпив котлет, насмажив — аж дві штуки! Ну почали годувати (а вона тоді їла дуже цікаво: неодмінно сиділа в тата на колінах, а мама годувала; якщо татові треба було бігти на роботу, то була купа образ — як це так, їсти без тата?!). Ото сидить Стефа в мене на колінах — і мама їй дає по шматочку тiєї котлети — і Стефа їсть.

Отак і повелося: любить Стефа понямати! А найулюбленіші її страви — картопля у всіх її варіаціях: пюре, смажена, печена цілою, печена шматочками, відварена в мундирах, відварена почищеною і заправлена хоч засмажкою з олійки, а хоч сметанкою, а хоч сальцем... Один iз рецептів такий. Щоб зготувати «картопляні вузлики», на фольгу викладаємо порізану кубиками картоплю (один вузлик — одна картоплина), нарізані овочі, які є: цибулю, моркву, селеру, зелень, спеції, які подобаються дитині, кілька шматочків твердого сиру і маленький шматочок масла, з м’яса — можна шматочок курятини чи зовсім маленький шматочок свинини. Потім формуємо з фольги вузлик — і в духовку. Через 10—15 хвилин він уже готовий. Начинити «вузлик» замість м’яса можна рибою. Тоді сиру не кладемо, а скроплюємо філе олією, додаємо оливки, гриби, варені яйця і сметанку.

Замість звичайних котлет ми періодично робимо «Яйця у кожушках». Для їхнього приготування потрібен фарш зі свинини, яловичини чи змішаний  — 0,5 кг, до якого додаємо подрібнену 1 цибулину, 2 морквини та 3 зварені яйця. Спочатку з присоленого та приправленого спеціями фаршу формуємо оладки,  всередину яких загортаємо половинки яєць. У глибоку сковорідку вливаємо трохи олії і «застилаємо» дно тертою на грубо сирою морквою. Викладаємо котлети, додаємо трішки води, накриваємо кришкою і тушкуємо. За 5—10 хвилин до готовності вливаємо 1–2 столові ложки томатної пасти, розведеної водою (також можна додати сметани). Не дивуйтеся, коли котлети «розкриються»...

А Стефа вже велика, третій клас закінчила, тож може вже й сама собі приготувати щось, ба навіть і татові! Одного разу вона мене розчулила так, що аж!.. У мене було дуже багато роботи — так сидів я аки суслик за компом і світа білого поза монітором не бачив, направду й поїсти ніколи було. Аж тут приходить Стефа зі школи, йде на кухню і... готує дуже смачну яєчню з помідорками не лише собі, а й мені! Хоч я їй і не казав нічого — сама побачила, що, певно, тато й не снідав, а не лише не обідав, — то приготувала тихенько, навіть поперчила, як я люблю, і принесла мені на тарілці просто до комп’ютера! Направду я такий щасливий був, коли це вперше сталося! Хто має малявок — той зрозуміє татове щастя...

Іван АНДРУСЯК,
дитячий письменник
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>