Про Вовка помовка

10.06.2011
Про Вовка помовка

Напівроздягнені «діти» з «Фемен» протестують проти заангажованості українського правосуддя. (Фото Рейтер.)

Учора Печерський райсуд Києва знову засідав із приводу кримінальної справи, порушеної проти екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Якщо минулого разу Юрія Віталійовича привезли в суд із лікарні, то цього разу — з добре знайомого Лук’янівського СІЗО. Там, у санчастині, він виходить із голодування. Почавши їсти і дійшовши від каш до нежирної риби, лідер «Народної самооборони» став виглядати значно краще. В інтерв’ю «Українській правді» він написав із–за ґрат, що поправився на чотири кілограми і почувається добре.

Що ж до засідання, то його «коником» були клопотання про відвід судді Сергія Вовка. Спочатку відповідну заяву оголосила сторона Луценкового водія Леоніда Приступлюка, а відтак — і сам екс–міністр внутрішніх справ. Нагадаємо, одне з головних обвинувачень на адресу екс–міністра стосується незаконного нарахування пенсії та інших пільг Приступлюкові.

За словами Луценка, суддя нібито особисто зацікавлений у тому, щоб він, Юрій, сидів. Лідер «Народної самооборони» заявив, що прокуратура Києва розслідує справу проти судді Вовка про шахрайське заволодіння земельною ділянкою. «У зв’язку з тим, що матеріали по цій справі були зібрані МВС у той час, коли я очолював міністерство, вважаю, що це є абсолютно чіткою підставою для відводу судді... Це особиста зацікавленість у результаті справи», — каже Луценко.

Зачинившись на дві години, суддя Вовк ухвалив рішення: відмовити в задоволенні клопотання. Тоді Луценко оголосив про відвід усього суду — і теж марно.

Зрештою суд переніс засідання на 20 червня, надавши адвокатам час для ознайомлення з матеріалами справи. Щоправда, ті просили місяць. А так — мають прочитати 47 томів, тобто 9 тисяч сторінок, лише за тиждень. Луценко заявив, що в такий спосіб суддя не дає його адвокатам шансів підготувати аргументи для захисту.

Свіжий струмінь у справу внесли активістки руху «Фемен», котрі з’явилися біля приміщення суду. Долучившись до групи підтримки Луценка, троє епатажних дівчат цього разу протестували проти заангажованості й вибірковості українського правосуддя, розігруючи сцену «страти». Ясна річ, груди «феменок» були оголені, інакше хто ж на них зверне увагу.

Міліція взялася затримувати панянок за «дрібне хулагінство». Люди зі «звичайного» пікету із криками «Не чіпайте дітей!» спершу відбили молодиць у правоохоронців. Але згодом двох хуліганок таки доправили до райвідділу і висунули обвинувачення.