Назад, у СРСР

19.05.2011

Росіянин Олександр Грищук та громадянин Ізраїлю Борис Гельфанд, який народився в Мінську, сьогодні почнуть фінальну серію шахового турніру, що з 4 травня триває в Казані. За її підсумками визначиться претендент, котрий наступного року спробує відібрати світову шахову корону в індуса Вішванатана Ананда.

 

Хто претендує?

У півфіналі турніру в столиці Татарстану зустрічалися представники Росії та — за сусіднім столом — Ізраїлю і США. Але всі шахісти свого часу були громадянами однієї країни, адже народилися в СРСР. У «російській» дуелі 27–річний Олександр Грищук — чоловік української шахістки Наталії Жукової — змагався з Володимиром Крамником, який уже володів титулом чемпіона світу у 2006—2007 роках. Грищук здолав титулованого опонента лише в бліці, оскільки чотири попередні партії з класичним контролем часу та стільки ж — за скороченим завершилися суцільними нічиїми. У бліці Олександр виграв чорними фігурами та звів до нічиєї партію білими. «Такого гарного гравця в захисті я не бачив із часів розквіту Анатолія Карпова. Те, що робив Грищук, — це фантастика», — так оцінює вміння Грищука відбивати напад міжнародний гросмейстер, російський шаховий аналітик Юрій Разуваєв.

У другому півфіналі переможець теж визначився лише на бліці: Гельфанд узяв гору над Гатою Камським. Перед тим ізраїльтянин спромігся відігратися в останній партії у «швидкі» шахи, заваливши попередню через проґавленого ферзя.

Призовий фонд турніру претендентів становить 420 тисяч євро, але право позмагатися за звання найсильнішого у світі для шахістів, мабуть, є коштовнішим. Фінальний матч відбору між Грищуком та Гельфандом, який старший за росіянина на 15 років, триватиме не чотири заплановані партії в класичні шахи, а щонайменше шість. Якщо в них буде зафіксована рівновага, то 26 травня переможця вирішить тай–брейк.

 

СПРАВИ ЖІНОЧІ

У Тбілісі жінки до вчорашнього дня виборювали звання індивідуальної чемпіонки Європи. Серед 132 шахісток змагалося семеро українок, а «золото» здобула Вікторія Чміліте з Литви — 9 очок в 11 турах. Єдиної поразки литовці завдала саме та шахістка, яка в передостанньому турі обіграла і нашу Катерину Лагно, — Антоанета Стефанова з Болгарії; в неї — 8,5 бала і «срібло». Третьою стала вірменка Еліна Даніелян (8). Вісім пунктів набрала також росіянка Світлана Матвєєва, яка вчора зіграла внічию із Чміліте.

До зустрічі з болгаркою наша Лагно йшла на другому місці, а насамкінець опустилася в групу шахісток на 5–13–й позиціях; на фініші в Каті 7,5 очка. Марія Музичук, Інна Гапоненко та Наталія Жукова мають по 7 очок (14–27–ме місця), Ганна Ушеніна — 6,5 (28–38–ме місця), Світлана Чередниченко — 5 (78–92–те), Олена Чередниченко — 4,5 (93–107–ме).