Десятий дан, мир, сало й борщ

18.05.2011
Десятий дан, мир, сало й борщ

Такаюкі Кубота. (Фото автора.)

«Порівняно з першим візитом, я бачу більше техніки, сили духу та впевненості», — сказав про сумський турнір президент Міжнародної асоціації карате (ІКА) Такаюкі Кубота.

Міжнародні змагання з госоку рю карате Soke Kubota Euro Cup відбулися у Сумах учетверте за вісім років. Звісно, не на порожньому місці: сумські каратисти — у шістці кращих збірних серед областей України, неодноразово ставали призерами чемпіонатів світу та Європи. Наразі четверо включені до складу збірної команди України, двоє є чинними чемпіонами світу. «І щоразу після проведення турніру виникає сплеск цікавості до цього виду спорту», — свідчить Анатолій Лозовий, офіційний представник ІКА в Україні.

Справжнім магнітом для любителів східних єдиноборств щоразу стає жива легенда карате, знаменитий володар десятого дану, творець стилю госоку рю, визнаний фахівець із підготовки силових структур, актор та постановник Голлівуду Такаюкі Кубота. У рамках турніру в Сумах 76–річний майстер проводить семінар із техніки карате. Розповідає секрети свого успіху й чудового самопочуття.

Свої школи Такаюкі Кубота має в 59 країнах. «Я почав займатися карате 72 роки тому. Тоді це був не спорт, навчання не для захисту, а для боротьби, — такий був час. Тепер карате — передусім дух, спорт, і це добре, — каже пан Кубота. — Основою мого стилю є мир».

У назві стилю — пояснення: «го» — сила, «со» — швидкість, «рю» — пластика. Такаюкі Кубота впевнений: якщо вчити карате, то це має бути первинним, а вже потім — родина. Почавши в Токіо, він уже 47 років живе в Лос–Анджелесі. Має трьох дітей, «але вони не телезірки, як я», — посміхається Кубота.

Він прокидається щоранку о 4.45 і пробігає три кілометри. Потім робить вправи для пресу — 400 разів. На сьому годину їде до школи. Додому повертається о дев’ятій вечора.

Легенді карате подобаються сало, борщ та українські дівчата — весело коментує Кубота–сан перебування в Україні. І додає, що любить Суми.

Цього року отримати знання, заряд позитиву та енергії з «перших рук» на Soke Kubota Euro Cup зібралися близько 150 учасників.

До змагань також долучилися Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Польща та вперше — Сербія. Переможцями серед збірних стали команди України, Вірменії, Польщі. Серед клубів «золото» здобуло представництво ІКА в Україні (Сумське відділення), другий — «Легіон» із Ямполя Сумської області.

«Наступного року буде п’ятий турнір», — сподівається спонсор, почесний президент концерну «Укрросметал» Григорій Дашутін.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

2004 року в Сумах було відкрито представництво Міжнародної асоціації карате в Україні — «ІКА госоку рю будо–Україна», яке отримало ексклюзивне право на розвиток цього стилю карате в нашій країні. Очолив представництво Анатолій Лозовий (п’ятий дан). Тепер планується заснування на базі представництва Всеукраїнської федерації госоку рю будо зі штаб–квартирою у Сумах.