Міка в пір’ях

12.05.2011
Міка в пір’ях

Такою ми побачимо українку у фіналі. (Фото з сайту mikanewton.com.)

Перший півфінал «Євробачення» від 10 травня мав незначний успіх серед українців — на відміну від сьогоднішньої трансляції, коли в другому півфіналі виступить наша Міка Ньютон. Ті ж, хто у вівторок усе ж прилипли до блакитного екрана, стали свідками конфузу, що може перерости у черговий скандал на Першому національному: ведучий Тимур Мірошніченко необачно випустив у ефір нецензурну лайку, свідчить сайт «Дуся». Сьогодні, сподіваємося, все буде коректніше, оскільки національний ефір має відповідати амплуа України в Німеччині, а воно у нас там — янгольське.

Очевидно, критика пісні й шоу Міки Ньютон, що ми спостерігали під час національного відбору на «Євробачення», вплинула на команду співачки, тому в Дюссельдорфі дівчина виступить із видозміненим репертуаром. Як обіцяв у інтерв’ю «УМ» продюсер Міки Тимофій Нагорний, пісня Angel набула іншого темпоритму й стала драйвовішою, можна навіть сказати — живішою. Змінилася й концепція шоу: відомого акробата Анатолія Залевського, якого ми бачимо в офіційному відео на пісню, на сцені в Дюссельдорфі замінить популярна сьогодні в Україні художниця з піску Ксенія Симонова (хід виграшний, адже талант художниці незаперечний, крім того, інтерес до її особи був попередньо підігрітий повідомленням про запрошення українки на шоу найвідомішої телеведучої США Опри Уїнфрі).

На сцені у Дюссельдорфі Міка виступатиме під шостим номером. Всі приготування уже позаду, але до кінця спокійною команда Міки не може бути, адже під час однієї репетиції виникли технічні проблеми з передачею пісочної анімації на великий екран. «У нас були проблеми з камерою і освітленням. Команда на сцені ніколи не працювала з пісочною анімацією, все це для них було дуже незвичним», — прокоментувала пізніше цей казус художниця. Крім того, перед Ксенією стоїть завдання втиснути сім хвилин оригінальнальної історії у 3–хвилинний хронометраж виступу конкурсантки. На екрані буде відтворено історію маленької дівчинки, яка втратила свою матір і, зовсім зневірена, знайшла підтримку в особі янгола. Образ самого янгола втілюватиме Міка Ньютон — у ніжній шифоновій сукні кремового кольору, оздобленій болеро з пір’їн (автор сукні Ольга Навроцька замовляла оздоблення у нью–йоркській компанії, що виготовляє крила для показів Victoria’s Secret).

Як відомо, участь артистів у Євробаченні — це не лише виснажливі репетиції, налагодження звуку й «притирання» технічних моментів, а й веселе та корисне проведення часу. Так, у перерві між роботою та спілкуванням із пресою Ксенія Смирнова відвідувала галереї та арт–виставки, а Міка Ньютон заводила корисні знайомства. Зокрема, з конкурсанткою від Австрії — Надін Бейлер. З нею українка познайомилася ще в Австрії, а потім запросила на свій прощальний концерт у Київ. Офіційний сайт Міки ілюструє дружбу Надін із Мікою наступним чином: «Мені дуже подобається пісня Міки Ньютон, — заявила австрійка. — Я переконана, що за неї проголосують багато австрійців і вона вийде у фінал. Також мене дуже вразила Ксенія Симонова та її пісочна анімація. Це чудова ідея, абсолютно нова і незвичайна!». До слова, дівчата — конкурентки, адже Надін також виступає в другому півфіналі, під другим номером.

Нагадаємо, українці мають право голосувати в другому півфіналі та у фіналі. Інтерактивне телевізійне голосування проводять шляхом телефонного дзвінка зі стаціонарних та мобільних телефонів, а також за допомогою SMS–голосування (вартість SMS і телефонного дзвінка — 3,60 грн., включаючи ПДВ. Додатковий збір до Пенсійного фонду становить 7,5% від вартості без ПДВ). Варто пам’ятати, що за виконавця власної країни не можна голосувати. Свої голоси фани почнуть віддавати, починаючи з виконання першої пісні, закриють голосування через 15 хвилин після того, як пролунає остання.

Пряма трансляція другого півфіналу триватиме сьогодні з 22.00 до 00.00 год.

 

ЦІКАВО ЗНАТИ

СРСР теж хотів на Євробачення

Виявляється, в часи горбачовської «перестройки» розглядалася можливість участі радянського виконавця у всеєвропейському пісенному конкурсі. «Прорив на Захід» у 1987 р. мав здійснити Валерій Леонтьєв, на той час уже «маститий» і дуже популярний співак, а головне — трохи «нерадянський» за дизайном одягу, виконавською манерою. Кандидатуру Леонтьєва запропонував Георгій Веселов, тодішній міністр освіти СРСР. Проте таку сміливу ідею не підтримало керівництво КПРС і навіть сам генсек Михайло Горбачов. Цю історію два роки тому оприлюднив екс–працівник Міносвіти СРСР Едуард Фомін.

 

ДО РЕЧІ

Ми їх уже бачили

На Євробаченні–2011 виступлять деякі виконавці, раніше вже «освячені» цим конкурсом. Так, глядачі вдруге побачать Дану Інтернешнл, яка (чи який?) представляє Ізраїль. Це був переможець Євробачення–1998. Боснія і Герцеговина також удруге (перший раз — 1999 року) відрядила на конкурс автора свого державного гімну, співака й композитора Діно Мерліна. Вдруге після ударного виступу–2005 ми побачимо сьогодні й молдавський гурт «Здоб ші Здуб», а у фіналі — ісландця Гунара Олафссона, котрий був учасником конкурсу в 2001 році. Олафссон відтак став солістом іншого гурту — Sigurjn’s Friends. «Знайомі все обличчя» — так можна сказати і про Лєну Мейєр–Ландрут, котру в ейфорійному захваті після перемоги–2010 німці вдруге покликали представляти фатерлянд на пісенному конкурсі Європи. Нині вони, певно, не в захваті, адже обговорення її пісні в соціальній мережі демонструє не надто захопливі відгуки. Втім букмекерські контори все одно обіцяють Лєні місце в першій десятці фіналістів.

До речі, цьогоріч до участі в конкурсі повернулися Італія, яка впродовж 14 років ігнорувала Євробачення, а також Австрія, Сан–Марино, Угорщина.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

За інформацією німецьких медіа, сума витрат на проведення конкурсу коливається в межах 23–25 млн.євро, а можливий прибуток головний піар–агент Євробачення Крістіан Хупретц оцінює в 140 млн.євро.

За фіналом «наживо», тобто на самому стадіоні «Арена», стежитимуть 35 тисяч глядачів, а у прямому телеефірі, за даними «Німецької хвилі», — 120 мільйонів.

 

ДАЛІ БУДЕ

Фінал Євробачення відбудеться 14 травня там же, на дюссельдорфському стадіоні «Арена». Нагадаємо, за правилами організатора конкурсу — Європейської телерадіомовної спілки (EBU), — до фіналу автоматично потрапляють виконавці, які представляють країн–донорів EBU, так звану «велику п’ятірку», тобто Францію, Велику Британію, Німеччину, Іспанію та Італію. А в чесному «бою» здобувають право на виступ у першості по 10 учасників з кожного півфіналу. Отже, загалом у фіналі виступлять 25 співаків.

Ще до старту пісенних змагань букмекерські контори намагалися пророкувати, кому дістанеться перемога. Найбільше ставок (5 до 1) зроблено на представника Франції — оперного співака Аморі Васілі (його, до речі, було запрошено в Київ на акцію «проводів» Міки Ньютон до Дюссельдорфа). Другим фаворитом називали Стеллу Мвангі з Норвегії, третім — британський бойзбенд Blue. Такі прогнози давали напередодні букмекерські контори William Hill та Paddypower, котрі, як підмітив сайт Першого національного телеканалу України, минулого року не промахнулися у прогнозах, передбачивши перемогу німкені Лєни Мейєр–Ландрут. Але, як бачимо, цього разу принаймні щодо однієї кандидатури на лідерство букмекери схибили — норвежка Мвангі не пройшла навіть сито позавчорашнього півфіналу. Що ж до української представниці, то в таблиці рейтингів William Hill вона посіла аж 16–те місце (41 ставка проти 1), а в Paddypower — 15–те. Цю зовсім не почесну сходинку Міка Ньютон ділить з іще п’ятьма співаками.

 

ПІДСУМКИ

Переможці першого півфіналу:

Сербія — Ніна

Литва — Евеліна Сасенко

Греція — Лукас Йоркас і Стерео Майк

Азербайджан — Елла і Нікі

Грузія — гурт Eldrine

Швейцарія — Анна Россінеллі

Угорщина — Каті Вульф

Росія — Олексій Воробйов

Фінляндія — Парадіс Оскар

Ісландія — гурт Sjonni’s Friends