Прапори таки пронесемо!

12.05.2011

Ситуація, яка склалася навколо «переможних» подій у Львові, набула міжнародного розголосу. Побоїще між «свободівцями» та проросійськими провокаторами стало неабиякою поживою для пропагандистських репортажів російського телебачення, Держдума сусідньої держави вимагає покарати зачинщиків, Верховна Рада запросила «на килим» міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова — завтра він має виступити перед парламентаріями зі звітом про події.

А тим часом до Львова вже виїхала міліцейська робоча група, яка має заслухати всіх учасників скандалу. Учора начальник громадської міліції Серій Ратушняк усю провину вирішив валити на «свободівців». За його словами, провина за провокації лежить «лише на одній стороні». Хоча найочевидніше питання залишиться, певно, риторичним: чому львівська міліція «не помітила» рішення львівського ж суду, котрий заборонив вивішувати в місті червоні прапори і таким чином нагнітати ситуацію.

Навряд чи правоохоронці дадуть пояснення, чому плюнули на Феміду і фактично провели шанувальників «червоного прапора» на пагорб Слави. Всі решта інцидентів 9 травня, попри свою неприпустимість, виглядають лишень гарніром до основної страви політтехнологічної кухні. Адже якби не було прапорів — не було б націоналістичної істерики, димових шашок і кидання цеглою. «Ми ж домовлялися, що червоних шмат не буде! — істерично волали молодики, які виламували беркутівські турнікети. — Заберіть червоні шмати!». Про те, що ця провокація готувалася в обхід рішення суду, побічно свідчить і те, що начальник міліції Львівщини Богдан Щур завбачливо опинився у відпустці.

 

Стрілець каже, що пістолет на людей не направляв

Святослав Сопільник, який під час сутичок 9 травня у Львові відкрив вогонь гумовими кулями, поціливши у «свободівця», заявляє, що він... оборонявся. «Вони бризкали в обличчя балончиками з нервово–паралітичним газом і всіляко знущалися. А додатково ще й пограбували мене і мого товариша: забрали 1600 гривень, два мобільні телефони і мій пістолет», — каже син радника начальника міліції Львівщини Любомира Сопільника.

Тяжко сказати, як усе було насправді, але так виглядає, що колишній капітан міліції і депутат Винниківської міської ради знає, як правильно формулювати правильну «протокольну правду». Бо ж ситуація якось непомітно перекидається з голови на ноги, мовляв, відправив хлопця у лікарню, бо захищався: «Коли мене смикали і били, вийшло якось. Пістолет же я направляв униз, а не на людей...»

«Прапороносці» знов їдуть до Львова

Комуністам виявилось замало «забави» на 9 травня — вони зібралися влаштувати у Львові ще один мітинг для вшанування полеглих радянських воїнів. «Усі наші акції були дуже короткостроковими. Але ми обов’язково зберемося разом і зробимо все, що планували», — заявив секретар обкому комуністів Михайло Стула. За його словами, червоний прапор «кримчаки» розгорнули без сприяння львівської компартії, а спільна участь у шоу–прапора сталася чи не випадково. Мовляв, до львівських комуністів на Пагорбі слави підійшли люди, які приїхали з Криму і відрекомендувалися журналістами. «Вони попросились сказати слово на мітингу від громади нашого краю. Ми не заперечували, однак, оскільки міліція не змогла забезпечити порядок, вони не виступали», — каже голова обласного осередку КПУ.

Про черговий десант до Львова вже заявила і російська молодіжна організація «Мєстниє», котра пообіцяла привезти до Львова тисячу активістів наступного року, мовляв, «на охорону правопорядку» і щоб «забезпечити лад власними силами». «Коли боягузливі негідники накидаються на поважних ветеранів, які заслуговують, окрім бравурних слів, ще і на банальний захист з боку держави, — це викликає обґрунтований гнів і обурення», — наголошують у повідомленні «мєстні» путінці.

Нардеп–регіонал Вадим Колесниченко вже виступив iз вимогою заборонити «фашистську організацію «Свобода» і всіляко «затаврував» львів’ян. Під час свого виступу у парламенті він наголосив, що «тільки у Львові знайшлись перевертнi, іроди, викидні історії, які змогли підняти руку на ветеранів»: «Пора закликати до відповідальності цих посібників фашизму, колаборантів, молодих покидьків... Це, напевно, нащадки цих покидьків, які стріляли у спину людям, які сьогодні лежать у землі».

Росія хоче посилитись в Україні

Не дрімає й російська Держдума, депутати якої у своїй вчорашній резолюції зазначають: «Велике обурення викликають дії тих, хто не може змиритися з вироком історії і робить брудні провокації в дні, коли все людство віддає свій безумовний обов’язок пам’яті полеглим за мир та свободу і відзначає перемогу над абсолютним і незаперечним злом». А МЗС Росії вимагає притягти до відповідальності львівських «екстремістів» за «грубе порушення базових норм у галузі прав людини». Перший віце–спікер Ради Федерації Росії Олександр Торшин заявив, що Росія несе частину відповідальності за зіткнення у Львові 9 травня, бо, мовляв, останніми роками «російської присутності в останні роки в Україні дуже мало».

Після цього дипломатичного бомбардування не витримав навіть терплячий український МЗС. Міністр Костянтин Грищенко учора в Стамбулі порадив Росії не будувати на львівських подіях свої інтереси. «Коли ми оглядаємося назад, у минуле, ми повинні розуміти, що саме там нам дається показник знаходити розуміння й не створювати на тлі цієї дати якогось свого політичного інтересу», — заявив Грищенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>