Угорці полюбляють випічку. Крім традиційних борошна–сметани– яєць нерідко додають у ці страви смалець та картоплю. Або готують квасоляний... торт. Незвично і смачно.
«Чайні губки». Для приготування цих коржиків потрібно 300 г борошна, 1 пачка порошка для печива, 200 г смальцю, 100—150 г сметани, 2 яйця, 150—200 г твердого сиру, кмин. Спочатку змішуємо борошно з порошком для печива, розтираємо все зі смальцем, за смаком солимо і вимішуємо, поступово додаючи сметану, щоб вийшло тісто середньої консистенції. Розкатуємо його скалкою, змазуємо збитим яйцем, посипаємо кмином, тертим сиром і згортаємо. Цей процес повторюємо 4—5 разів. Потім розкачуємо тісто завтовшки з палець і нарізаємо прямокутниками. Поверхню коржиків акуратно змащуємо збитим яєчним жовтком так, щоб він не потрапив на боки (інакше тісто при випіканні не ростиме), і посипаємо тертим сиром. Випікаємо при високій температурі.
Картопляні підкови. Щоб зробити їх, потрібно 8 великих картоплин, зварених у мундирі, 300 г цукрової пудри, 2 столові ложки борошна, півпачки порошку для печива, 1 пачка ванільного цукру, сіль, смалець. Картоплю очистити і ще гарячою пропустити через м’ясорубку, додати порошок для печива, борошно, сіль і вимісити тісто середньої консистенції (у залежності від сорту картоплі — тісто може ввібрати більше борошна). Потім розкачати «ковбаски» товщиною з мізинець, порізати на шматочки 8—10 см, зігнути «підковами» й опускати на пласкій ложці у киплячий смалець. Виймати, коли підрум’яняться. Далі гарячі вироби обкачати у цукровій пудрі, попередньо змішаній iз ванільним цукром, — і подавати до столу.
Квасоляний торт. Потрібно: 250 г квасолі, 2 яйця, 140 г цукру, 1 столова ложка рому, 2 столовi ложки панірувальних сухарів, натерта лимонна цедра, 20 г какао, 30 г молотого ядра волоських горіхів, півпачки порошка для печива. Для начинки: абрикосове повидло та шоколад для глазурування. Квасолю треба традиційно залити водою на ніч, потім відварити і протерти через друшляк, до маси додати всі інгредієнти для тіста, крім яєць. Яйця збити у піну, ввести її у квасоляне пюре. Потім викласти тісто у змащене вершковим маслом і присипане борошном деко та випікати при середній температурі до готовності. Коли корж охолоне, розрізати його вздовж, змастити одну частину абрикосовим джемом і накрити іншою. Зверху залити розтопленим шоколадом. Спробуйте!