550 мільйонів — у пащу монстра

20.04.2011
550 мільйонів — у пащу монстра

Прем’єр–міністр Франції Франсуа Фівон, Віктор Янукович та президент Єврокомісії Жозе Баррозу після засідання донорів. (Фото Рейтер.)

550 мільйонів євро — приблизно таку суму на добудову другого «саркофага» над зруйнованим енергоблоком та загалом на чорнобильські програми було зібрано вчора під час саміту з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії. Це — за підрахунками офіційного Києва. Внески безпрецедентні, а втім для завершення ж проекту «Укриття–2» треба 740 млн. євро. Однак Президент України Віктор Янукович певен: найближчими роками «саркофаг» буде збудовано.

Донорська конференція у центральній залі Українського дому пройшла швидко — менш ніж дві години знадобилося, аби країни–доброчинці оголосили, хто скільки дає на «Укриття». Серед близько трьох десятків запрошених повпредів держав знайшлися й такі, що були не готові до подібних пожертв. Наприклад, представники Об’єднаних Арабських Еміратів, Індонезії, Ірландії, Іспанії повідомили, що їхні держави ще не визначилися з подальшим конкретним внеском. Так само, як Італія, Канада, Бразилія, Мексика, Болгарія. Як сказав журналістам після засідання донорів Віктор Янукович, «від них (згаданих вище держав. — Ред.) ще очікуємо конкретних пропозицій щодо участі в чорнобильському фонді».

Водночас кілька донорів заявили, що готові, так би мовити, «здавати кров» знову і більше. Наприклад США, якi представляв на конференції великий друг України Збігнев Бжезінський. Сполучені Штати виділяють для завершення чорнобильських проектів 123 млн. доларів. А Європейський банк реконструкції та розвитку, він же головний розпорядник коштів фонду «Укриття», — 120 млн. євро. Президент банку Томас Міров на прес–конференції нагадав, що цю суму мусить ще затвердити рада директорів ЄБРР, засідання якої заплановано на травень. Якщо під час нинішньої конференції загальна сума донорської допомоги перевищить 480 млн. євро, то ЄБРР готовий буде збільшити свій вклад до 180 млн. євро, сказав пан Міров, нагадавши, що 2008 року банк уже влив до чорнобильського фонду 135 млн. євро.

Постає питання: чому пп. Янукович та Міров учора оперували різними сумами, що «не збігалися» не на копійку, а на цілих півсотні мільйонів? Очевидно, так сталося тому, що деякі країни обумовили: їхній внесок буде розбито на кілька траншів. Як приклад можна навести Росію, яку представляв на київській конференції не вище ніж посол РФ в Україні Михайло Зурабов. Як передає УНІАН, пан Зурабов повідомив, що, згідно з рішенням його уряду, у чорнобильський фонд буде внесено 45 млн. євро впродовж 2011—2012 років.

Нагадаємо, що під час перших подібних зібрань донорів, тобто в 1997—2001 роках, роботи над зведенням другого «саркофага» оцінювалися приблизно в 1,6 млрд. доларів. Навіть без огляду на коливання у світовій економіці за останнє десятиліття фонд «Укриття» не наповнювався більше ніж на половину. За даними представника розпорядника цих коштів, керівника Управління ядерної безпеки ЄБРР Вінса Новака, міжнародні донори за весь час існування проекту вклали 800,5 млн. євро. Про це чиновник банку сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода».

На що ж іще Україна збирає «по миру» кошти? Насамперед на добудову сучасного укриття над четвертим блоком Чорнобильської АЕС (адже попервах «саркофаг», зведений нашвидкуруч після аварії, від початку оцінювався як не дуже надійний у випадку потужного витоку радіоактивних матеріалів). Друга стаття витрат — побудова сховища для відпрацьованого ядерного палива в тій же 30–кілометровій зоні. Це була одна з умов України, коли ми погоджувалися зупинити працюючі блоки Чорнобильської атомної. І нарешті, спонсорські кошти спрямовуються також на соціальні програми.

Катастрофа на «Фукусімі», слід гадати, справила психологічний ефект і підсилила бажання світу активніше скидатися грошима на чорнобильський «саркофаг». До речі, невдовзі, вже в травні, у Парижі лідери країн так званої «великої двадцятки» зберуться на спеціальне засідання з питань ядерної безпеки. Скориставшись присутністю в Києві прем’єр–міністра Франції Франсуа Фійона, український Президент відверто попросився на це зібрання. «Беручи до уваги унікальний досвід України в цій галузі, ми хотіли б отримати запрошення (на захід «великої двадцятки»), — цитує Януковича УНІАН.

 

Внесок країн–донорів у фонд «Укриття–2» та чорнобильські програми

Естонія–0,036 млн. дол.

Індія–1 млн. дол.

Китай–9,2 млн. євро

Корея–0,2 млн. дол.

Литва–3,01 млн. євро

Люксембург–1,5 млн. євро

Німеччина–42,4 млн. євро

Норвегія–0,5 млн. євро

Польща–1,5 млн. євро

Росія–45 млн. євро

Румунія–0,5 млн. євро

Словенія–0,12 млн. євро

США–123 млн. дол.

Туреччина–1 млн. євро

Угорщина–2 млн. євро

Україна–29 млн. євро

Франція–47 млн. євро

Чехія–2,6 млн. євро

Швеція–3 млн. євро

Єврокомісія–110 млн. євро

Європейський банк реконструкції та розвитку–120—180 млн. євро

*За даними УНІАН.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>