Просто, але не прісно

13.04.2011
Просто, але не прісно

Нещодавно телеведуча Юлія Висоцька на докір стосовно надмірного використання дорогих заморських продуктів у проекті «Їмо вдома» емоційно відповіла київським журналістам: «Це неправда! Я не можу щоразу «кашу з сокири» варити. За сім років існування програми ніхто не зготував стільки страв iз гречки, сочевиці, квасолі, борошна. Побачать раз у місяць фенхель, лінуються дізнатися, що це, і кажуть: «Ось вони використовують заморські продукти». Якщо не показувати нічого нового, будемо весь час їсти бульбу, яку теж колись привезли з Америки».

Тож готуйтеся сіяти на присадибних ділянках фенхель (тобто майже крiп) та інші їстівні рослини з заморськими назвами, щоб не відставати від сучасних тенденцій кулінарії. А на обід зготуйте кілька доступних страв від Юлії Висоцької. (Читаючи рецепти телеведучої, пам’ятайте: цибулю–порей завжди можна замінити звичайною ріпчастою, бальзамічний оцет — яблучним чи будь–яким харчовим, оливкову олію — соняшниковою, а у різото замість столового вина можна влити просто окріп. Не знаю, кому як, а для мене у телевізійних кулінарних програмах головне — нові ідеї. Наприклад, сама приготувати різото з курячою печінкою не додумалася, коли піддивилася у Висоцької — страва стала улюбленою для всіх у сім’ї).

А простота від пропагандистки «їсти вдома» така. Картопляний пиріг iз сиром. Щоб спробувати його, потрібно взяти 4—5 картоплин, білу частину цибулі–порею, 100 г будь–якого твердого сиру, 2 столові ложки рослинної олії, 1 — вершкового масла, білий мелений перець, майоран і сіль. Спочатку треба на сковорідці на олiї потушкувати до м’якості порізану цибулю. Чищену картоплю натерти на велику терку. Змішати обидва інгредієнти, посолити, поперчити, додати дещицю майорану. Потім розігріти у чавунній сковорідці олію і рівномірно, тонким шаром на всю площу викласти підготовлену масу. Смажити 2—3 хвилини на сильному вогні, потім його зменшити, накрити кришкою і готувати ще 10 хвилин. Далі акуратно перевернути пиріг і просмажити так само інший бік. Насамкінець викласти страву на деко, присипати натертим сиром і на 2—3 хвилини ще поставити у духовку.

Щоб приготувати ароматний рис, на 500 г основного складника потрібна одна цибулина, півголовки часнику, 4 палички кориці, 10 гвоздик, 1 червоний перчик чілі, півчайної ложки зерен кардамона, 2 столові ложки рослинної олії та пригорща подрібненої кінзи, сіль. Спочатку в каструлі з товстим дном розігріваємо олію й обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Додаємо корицю, чілі, гвоздику і кардамон. Помішуючи, чекаємо, коли цибуля почне набувати золотавого кольору, всипаємо рис і все перемішуємо. Далі вливаємо окріп — удвічі більше, ніж рису, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і варимо 12 хвилин. Насамкiнець солимо, додаємо кінзу і все акуратно перемішуємо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>