Нещодавно телеведуча Юлія Висоцька на докір стосовно надмірного використання дорогих заморських продуктів у проекті «Їмо вдома» емоційно відповіла київським журналістам: «Це неправда! Я не можу щоразу «кашу з сокири» варити. За сім років існування програми ніхто не зготував стільки страв iз гречки, сочевиці, квасолі, борошна. Побачать раз у місяць фенхель, лінуються дізнатися, що це, і кажуть: «Ось вони використовують заморські продукти». Якщо не показувати нічого нового, будемо весь час їсти бульбу, яку теж колись привезли з Америки».
Тож готуйтеся сіяти на присадибних ділянках фенхель (тобто майже крiп) та інші їстівні рослини з заморськими назвами, щоб не відставати від сучасних тенденцій кулінарії. А на обід зготуйте кілька доступних страв від Юлії Висоцької. (Читаючи рецепти телеведучої, пам’ятайте: цибулю–порей завжди можна замінити звичайною ріпчастою, бальзамічний оцет — яблучним чи будь–яким харчовим, оливкову олію — соняшниковою, а у різото замість столового вина можна влити просто окріп. Не знаю, кому як, а для мене у телевізійних кулінарних програмах головне — нові ідеї. Наприклад, сама приготувати різото з курячою печінкою не додумалася, коли піддивилася у Висоцької — страва стала улюбленою для всіх у сім’ї).
А простота від пропагандистки «їсти вдома» така. Картопляний пиріг iз сиром. Щоб спробувати його, потрібно взяти 4—5 картоплин, білу частину цибулі–порею, 100 г будь–якого твердого сиру, 2 столові ложки рослинної олії, 1 — вершкового масла, білий мелений перець, майоран і сіль. Спочатку треба на сковорідці на олiї потушкувати до м’якості порізану цибулю. Чищену картоплю натерти на велику терку. Змішати обидва інгредієнти, посолити, поперчити, додати дещицю майорану. Потім розігріти у чавунній сковорідці олію і рівномірно, тонким шаром на всю площу викласти підготовлену масу. Смажити 2—3 хвилини на сильному вогні, потім його зменшити, накрити кришкою і готувати ще 10 хвилин. Далі акуратно перевернути пиріг і просмажити так само інший бік. Насамкінець викласти страву на деко, присипати натертим сиром і на 2—3 хвилини ще поставити у духовку.
Щоб приготувати ароматний рис, на 500 г основного складника потрібна одна цибулина, півголовки часнику, 4 палички кориці, 10 гвоздик, 1 червоний перчик чілі, півчайної ложки зерен кардамона, 2 столові ложки рослинної олії та пригорща подрібненої кінзи, сіль. Спочатку в каструлі з товстим дном розігріваємо олію й обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Додаємо корицю, чілі, гвоздику і кардамон. Помішуючи, чекаємо, коли цибуля почне набувати золотавого кольору, всипаємо рис і все перемішуємо. Далі вливаємо окріп — удвічі більше, ніж рису, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і варимо 12 хвилин. Насамкiнець солимо, додаємо кінзу і все акуратно перемішуємо.