Чи був снайпер?

12.04.2011

Учорашня робоча поїздка Віктора Януковича до Львова не обійшлася без дрібних провокацій — так виглядає, кимсь свідомо інспірованих для відповідного «розігріву» громадської думки. Напередодні візиту до міліції зателефонував невідомий і радісно повідомив, що вже приготував гвинтівку, з якої має намір убити Президента України. Майже одразу самопроголошеного снайпера «пов’язали». Як твердить прес–служба МВС, це «безпідставне повідомлення, вчинене з хуліганських спонукань, зробив 32–річий безробітний місцевий житель».

Перевірити, чи справді був хлопчик, тобто снайпер, чи, можливо, це у надрах спецслужб вирішили підкинути хмизу в багаття, «УМ» не вдалося.

 

Прорив без результату

Біля Палацу залізничників, де перед львівськими чиновниками мав «проповідувати» Віктор Федорович, зібралася сотня «свободівців». Сам палац був щільно оточений правоохоронцями, зокрема «Беркутом» зі щитами. Спецпідрозділ угніздився навіть на даху тимчасової резиденції Януковича. Коли ж «свободівці» пішли на прорив, міліція притьмом затиснула їх у щільне кільце, що й спричинило довгоочікувану телекамерами бучу.

Майже одразу по тому, як Янукович розпочав виступ, пара десятків партійців Тягнибока прорвала оточення. Щоправда, з усього обіцяного комплексу антиурядових заходів вони лише повигукували радикальні гасла. Одного з активних пікетувальників спробували «запакувати», але марно: хлопця відбили соратники, що також прорвали міліцейський кордон.

Що найпарадоксальніше, голова Львівської облради від ВО «Свобода» Олег Панькевич у цей час чемно супроводжував президентський почет.

Поверніть вкрадене

У вступному слові Янукович невдоволено зазначив: львівська влада вже почала ставити Президенту завдання, що саме слід робити. Найбільше ж його обурило прагнення галичан отримати побільше грошей.

«А чому у Львівській області близько 300 об’єктів недобудовані, на які вже були виділені гроші?! Дайте мені відповідь, скільки ви можете повернути з тих грошей, які вкрадені тут, у Львівській області?! — гнівно перепитав Янукович. — Назвіть прізвища героїв, патріотів, які розікрали ці гроші».

Нагадаємо, львівська міліція та СБУ, що не відступають від «лінії партії» ні на крок, похвалитися не можуть виявленням тих, хто, мовляв, розкрадав бюджетні кошти. Жодної поважної фігури начальника обласного значення зловити не вдалося. Тож Янукович і заявляє: «Я від вас не почув, куди поділися гроші, виділені на подолання наслідків стихійних лих. Ви повинні повернути ці гроші у бюджет. Бодай частину», — уже майже благав Президент. Його декларативний гнів вочевидь стосувався не лише «помаранчевих» партій. Скажімо, днями на хабарі взяли голову Турківської РДА від Партії регіонів, котрий перейшов дорогу впливовішим за себе «донецьким».

А найбільше Віктора Федоровича дратувала фраза «дайте грошей». Оглянувши у Львові будівництво стадіону до футбольного Євро–2012, Віктор Янукович поцікавився у мера Андрія Садового, як той повертатиме гроші, потрібні на ремонт міських доріг. А Садовий порахував, що на це Львову потрібно майже півтора мільярда гривень. Міський голова пояснив, що повернення можливе завдяки туризму, оскільки кожен турист у Львові залишає близько 100 доларів.

Можна порахувати, яка тьма гостей має відвідати Львів, щоб «відбити» вкладені кошти. При цьому Янукович мріє ще й про зимову Олімпіаду на Львівщині. «Ми відразу після Євро–2012 приступимо до проекту «Олімпійська надія–2022». Побудуємо місто майбутнього — адміністративний центр Львівський, який матиме 5–зірковий статус», — сказав Президент. Ці «зірки» мають перекинутись на цілу країну, адже Янукович, як з’ясувалося, будує «Україну 5–зіркового зразка».