Основні регіони, з яких креветки надходять на ринок, — теплі води Азії (Китай, Таїланд, Індонезія, В’єтнам) і Латинської Америки (Бразилія, Еквадор, Нікарагуа тощо). Ще їх виловлюють у холодних водах біля берегів Данії, Норвегії, Канади та Гренландії. Найкращими кухарі та дієтологи вважають саме останні — креветки з холодних вод. Хоча вони і дрібніші за азійські.
Чомусь вважається, що чим більша креветка, тим вона якісніша, але це одна з поширених маркетингових оман. Розмір — це не завжди особливості виду, нерідко — результат вживання членистоногими кормових добавок, які їм спеціально підсипають, бо великі креветки вирощують переважно штучно, а не виловлюють у морі. Так званий «калібр» креветки на пакуванні позначається цифрами. Скажімо, напис 80/100. Але це не довжина–товщина креветок у міліметрах, а інформація про те, що на 1 кілограм вмісту упаковки припаде 80—100 штук креветок.
Більшість креветок потрапляє на полички супермаркетів свіжомороженими чи варено–мороженими. Перший спосіб обробки вважають кориснішим, адже при заморожуванні сирих креветок зберігається більше корисних речовин продукту, ніж після термічної обробки. Залежно від того свіжоморожена чи варено–морожена креветка перед вами, її колір матиме відтінок від рожевого до червоного. Жовтизна, темні голови, білі плями на панцирі або надто блідий його колір свідчать про неправильні умови зберігання товару. Взагалі уважно читайте інформацію на упакуванні. І, звісно, найперше, на що варто звернути увагу, як і при купівлі будь–якого продукту, — кінцевий строк споживання.
Завжди постає вибір, які креветки купити: очищені, у панцирі, великi чи дрібні? Я особисто вибираю залежно від рецепту, якщо креветки потрібні цілі, то беру нечищені або з самими хвостиками середнього розміру, якщо креветки потрібно додавати, скажімо, у салат, то чищені дрібні.
Якщо в пакеті, крім льоду, є сніг, це означає, що продукт розморожували і заморожували повторно, тобто його якість уже сумнівна. І про лід, який виробники і продавці називають глазур’ю. Звертайте увагу на її кількість, щоб не заплатити половину грошей за воду. Відсоток глазурі повинен зазначатися на пакуванні, і найпоширеніший варіант — це 20%. Зрозуміло, що чим меншою є така цифра, тим більше м’яса креветок ви матимете. Купівля упакованого продукту дозволяє хоча б приблизно уявити, скільки його буде. Коли купуєте креветки на вагу, практично неможливо дізнатися про відсоток глазурі і чи не наморозили на неї водички додатково. Якщо купувати варено–морожені креветки, то краще брати заморожений блок: креветки «у купі» менше вимерзають і не матимуть присмаку гуми.
Розморожувати куплені креветки краще у холодильнику, поступово, а готувати треба швидко. Якщо ви купили варено–морожені креветки, то вони потребують мінімальної термічної обробки або ж не потребують її узагалі.
Світлана ФІЛАТОВА