Рожевий закруток iз панцира

06.04.2011
Рожевий закруток iз панцира

Креветки пiднiмуть настрiй будь–кому. (Фото з сайту fotki.yandex.ru.)

У ритмі великого, швидкого, енергійного міста, яке постійно розростається, розвивається і п’є час великими ковтками, розмови на кшталт «усі жінки переключилися на роботу, кар’єру, приходять додому пізно, розігрівають супермаркетівські напівфабрикати і про приготування смачної домашньої їжі уже забули» — все частіше стають реальністю. Проте щоденні турботи сучасних і міщанок, і селянок — не привід відмовлятися від доброї вечері. Адже існують тисячі рецептів, які одночасно тішать смакові рецептори і не завантажують шлунок важкою роботою (і, о радість, для тих, хто піклується про фігуру — не відкладаються на спокусливих вигинах тіла). На допомогу заклопотаним і втомленим приходять, наприклад, креветки.

 

Вечеря по–італійськи

Як і всі морепродукти, креветки корисні. Вони багаті на білки, вітаміни та мінеральні елементи, серед яких — фосфор, кальцій, калій, залізо, йод. До того ж членистоногі класу «Вищі раки»» — з низьким вмістом жиру (знову привіт дієтологам!). По–друге, час приготування креветок надзвичайно короткий. Навпаки, буде лихо, якщо ви їх перетримали на вогні: ніжне м’ясо перетвориться на «ґуму». Отже, сама природа попіклувалася про те, щоб креветки ми якомога швидше їли, а не стояли над ними годину біля плити. По–третє, зараз цей продукт можна купити навіть у багатьох сільських магазинах, не кажучи вже про міські супермаркети.

Один iз найпростіших рецептів — паста з креветками. З пачки (500 г) спагеті, лінгвіні чи інших макаронних виробів можна приготувати чотири величезні порції цієї страви. Креветок беріть стільки ж або трохи менше — 400 г, ще потрібно мати 400–грамову банку консервованих томатів без шкірки, 2—3 зубці часнику, гілочку розмарину, тертий пармезан або будь–який твердий сир.

Макаронні вироби поставте варитися згідно з інструкцією на упаковці. Почистіть і посічіть часник, обберіть листочки розмарину і дрібно покришіть їх, натріть сир. Розігрійте у сотейнику олію, всипте часник, обсмажте до золотавості, додайте розмарин — пахощі будуть запаморочливими. Влийте у сотейник помідори разом із соком, добряче розмішайте, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь. Якщо креветки свіжоморожені — обсмажте їх на окремій сковороді в олії не довше хвилини з кожного боку. Якщо креветки варено–морожені, додавайте їх у томатну масу відразу. Разом креветки і помідори повинні прогрітися хвилину, після чого вимкніть вогонь. Злийте з готової пасти воду і додайте у сотейник спагеті. Перемішайте, розкладіть у тарілки і притрусіть сиром. Не забувайте, що цю страву треба їсти відразу.

Лакоминка з полум’ям

Креветки — продукт, який надихає не лише кулінарів і гурманів, а й письменників та режисерів. Рецепт, який умовно можна назвати «Креветки нашвидкуруч», знаходимо у бестселері останніх років «Лакоминка» французької письменниці Мюріель Барбері: «Його звали Жак Детрер... Він ретельно промив тайландський рис у маленькому сріблястому друшлаку, почекав, допоки стече вода, висипав рис у каструльку, налив півтори склянки води, посолив і поставив варити. У фаянсовій мисці лежали креветки. Жваво розмовляючи зі мною, в основному про мою статтю та подальші плани, він чистив їх одну за другою, ретельно й зосереджено... Коли останній рожевий закруток було вийнято з панцира, він старанно вимив руки шматком мила. ...Поставив на вогонь чавунний сотейник, влив оливкової олії, дав нагрітися і зсипав туди очищені креветки. Дерев’яною лопаткою вміло перемішав, жодній не дозволивши вислизнути, підхоплюючи зусебіч і змушуючи купатися у пахощах олії. Потім — карі. Небагато, але й не зовсім трохи. Тонюсінький порошок прикрасив екзотичним золотом мідно–рожеві арабески: повіяло Сходом. Сіль, перець. Гілочку коріандру він обстриг ножицями над сотейником. І нарешті, швидко, наперсток коньяку, сірник; із жаровні з шипінням піднявся довгий язик полум’я, неначе звільнений нарешті крик, чи поклик, чи видих, який довго стримували, і згас так само миттєво, як і з’явився.

На мармуровому столику чекали свого часу фарфорова тарілка, кришталевий келих, шикарний срібний прибор і вишита льняна серветочка. Дерев’яною ложкою він акуратно виклав у тарілку половину креветок, рис, уже утрамбований у маленькій мисочці, перевернув поверх збитим товстеньким пляцком і увінчав листочком м’яти. У бокал щедро налив прозору рідину кольору стиглої пшениці.

— Налити тобі сансера?

Я відмовився. Він сів за стіл. Нашвидкуруч. Жак Детрер називав це «перекусити нашвидкуруч».

Відтворюючи цей опис на власній кухні, я взяла склянку рису, 250 г чищених креветок, 1 чайну ложку карі, третину келишку коньяку і пучок коріандру (він же — кінза). Рис, як і завжди, відварила згідно з інструкцією на упаковці, який потім ще теплим утрамбувала у дві невеличкі мисочки, змащені маслом. Порізала листя кінзи. Потім на середньому вогні розігріла на пательні (оптимально — у воку) олію, всипала креветки, кількома рухами перемішала їх. (Якщо, бува, креветки недостатньо добре розморожені й пустять рідину, збільшіть вогонь і швидко випаріть її). Далі все як у книзі: поперчити, посолити, додати карі, кінзу, перемішати. Весь цей процес триває не більше 2—3 хвилин. І насамкінець — коньяк, вогонь і вже на тарілці креветки з гіркою рису.

Наступний рецепт «Креветки у салатному листі» з розкішно–гастрономічного фільму «Їсти. Пити. Чоловік. Жінка» тайвансько–американського режисера Енґа Лі (Лі Аня). Щоб узятися за приготування цієї закуски, припасіть 200—250 г креветок (очищених хвостів), чайну ложку крохмалю, 1/4 — солі, два стебла молодої зеленої цибулі, невеличку стеблину цибулі–порею, 100 г зеленого горошку, пучок салату, чайну ложку соєвого соусу, столову — води чи курячого бульйону, половину — кунжутної олії, дрібку білого меленого перцю. Креветки (за потреби) очистити, підсушити паперовим рушником, посікти на дрібні шматочки (або половину посікти, половину лишити цілими), посолити і залити крохмалем, розчиненим у столовій ложці води. Маринувати 10 хвилин. За цей час в одну миску порізати білу частину порею і молодої цибулі, в іншу — зелене пір’я цибулі. До зеленої цибулі додати соєвий соус, кунжутну олію, бульйон (чи воду) і перець, змішати — це буде заправка. Далі треба швидко обсмажити креветки до зміни кольо­ру. Окремо обсмажити білу частину цибулі–порею та зелений горошок. Змішати їх iз креветками, полити заправкою, перемішати і загорнути в листя салату. Вишукана страва готова. Щоб листя не розгорталося, його можна скріпити шпажками чи просто зубочистками.

Світлана ФІЛАТОВА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>