У ритмі великого, швидкого, енергійного міста, яке постійно розростається, розвивається і п’є час великими ковтками, розмови на кшталт «усі жінки переключилися на роботу, кар’єру, приходять додому пізно, розігрівають супермаркетівські напівфабрикати і про приготування смачної домашньої їжі уже забули» — все частіше стають реальністю. Проте щоденні турботи сучасних і міщанок, і селянок — не привід відмовлятися від доброї вечері. Адже існують тисячі рецептів, які одночасно тішать смакові рецептори і не завантажують шлунок важкою роботою (і, о радість, для тих, хто піклується про фігуру — не відкладаються на спокусливих вигинах тіла). На допомогу заклопотаним і втомленим приходять, наприклад, креветки.
Вечеря по–італійськи
Як і всі морепродукти, креветки корисні. Вони багаті на білки, вітаміни та мінеральні елементи, серед яких — фосфор, кальцій, калій, залізо, йод. До того ж членистоногі класу «Вищі раки»» — з низьким вмістом жиру (знову привіт дієтологам!). По–друге, час приготування креветок надзвичайно короткий. Навпаки, буде лихо, якщо ви їх перетримали на вогні: ніжне м’ясо перетвориться на «ґуму». Отже, сама природа попіклувалася про те, щоб креветки ми якомога швидше їли, а не стояли над ними годину біля плити. По–третє, зараз цей продукт можна купити навіть у багатьох сільських магазинах, не кажучи вже про міські супермаркети.
Один iз найпростіших рецептів — паста з креветками. З пачки (500 г) спагеті, лінгвіні чи інших макаронних виробів можна приготувати чотири величезні порції цієї страви. Креветок беріть стільки ж або трохи менше — 400 г, ще потрібно мати 400–грамову банку консервованих томатів без шкірки, 2—3 зубці часнику, гілочку розмарину, тертий пармезан або будь–який твердий сир.
Макаронні вироби поставте варитися згідно з інструкцією на упаковці. Почистіть і посічіть часник, обберіть листочки розмарину і дрібно покришіть їх, натріть сир. Розігрійте у сотейнику олію, всипте часник, обсмажте до золотавості, додайте розмарин — пахощі будуть запаморочливими. Влийте у сотейник помідори разом із соком, добряче розмішайте, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь. Якщо креветки свіжоморожені — обсмажте їх на окремій сковороді в олії не довше хвилини з кожного боку. Якщо креветки варено–морожені, додавайте їх у томатну масу відразу. Разом креветки і помідори повинні прогрітися хвилину, після чого вимкніть вогонь. Злийте з готової пасти воду і додайте у сотейник спагеті. Перемішайте, розкладіть у тарілки і притрусіть сиром. Не забувайте, що цю страву треба їсти відразу.
Лакоминка з полум’ям
Креветки — продукт, який надихає не лише кулінарів і гурманів, а й письменників та режисерів. Рецепт, який умовно можна назвати «Креветки нашвидкуруч», знаходимо у бестселері останніх років «Лакоминка» французької письменниці Мюріель Барбері: «Його звали Жак Детрер... Він ретельно промив тайландський рис у маленькому сріблястому друшлаку, почекав, допоки стече вода, висипав рис у каструльку, налив півтори склянки води, посолив і поставив варити. У фаянсовій мисці лежали креветки. Жваво розмовляючи зі мною, в основному про мою статтю та подальші плани, він чистив їх одну за другою, ретельно й зосереджено... Коли останній рожевий закруток було вийнято з панцира, він старанно вимив руки шматком мила. ...Поставив на вогонь чавунний сотейник, влив оливкової олії, дав нагрітися і зсипав туди очищені креветки. Дерев’яною лопаткою вміло перемішав, жодній не дозволивши вислизнути, підхоплюючи зусебіч і змушуючи купатися у пахощах олії. Потім — карі. Небагато, але й не зовсім трохи. Тонюсінький порошок прикрасив екзотичним золотом мідно–рожеві арабески: повіяло Сходом. Сіль, перець. Гілочку коріандру він обстриг ножицями над сотейником. І нарешті, швидко, наперсток коньяку, сірник; із жаровні з шипінням піднявся довгий язик полум’я, неначе звільнений нарешті крик, чи поклик, чи видих, який довго стримували, і згас так само миттєво, як і з’явився.
На мармуровому столику чекали свого часу фарфорова тарілка, кришталевий келих, шикарний срібний прибор і вишита льняна серветочка. Дерев’яною ложкою він акуратно виклав у тарілку половину креветок, рис, уже утрамбований у маленькій мисочці, перевернув поверх збитим товстеньким пляцком і увінчав листочком м’яти. У бокал щедро налив прозору рідину кольору стиглої пшениці.
— Налити тобі сансера?
Я відмовився. Він сів за стіл. Нашвидкуруч. Жак Детрер називав це «перекусити нашвидкуруч».
Відтворюючи цей опис на власній кухні, я взяла склянку рису, 250 г чищених креветок, 1 чайну ложку карі, третину келишку коньяку і пучок коріандру (він же — кінза). Рис, як і завжди, відварила згідно з інструкцією на упаковці, який потім ще теплим утрамбувала у дві невеличкі мисочки, змащені маслом. Порізала листя кінзи. Потім на середньому вогні розігріла на пательні (оптимально — у воку) олію, всипала креветки, кількома рухами перемішала їх. (Якщо, бува, креветки недостатньо добре розморожені й пустять рідину, збільшіть вогонь і швидко випаріть її). Далі все як у книзі: поперчити, посолити, додати карі, кінзу, перемішати. Весь цей процес триває не більше 2—3 хвилин. І насамкінець — коньяк, вогонь і вже на тарілці креветки з гіркою рису.
Наступний рецепт «Креветки у салатному листі» з розкішно–гастрономічного фільму «Їсти. Пити. Чоловік. Жінка» тайвансько–американського режисера Енґа Лі (Лі Аня). Щоб узятися за приготування цієї закуски, припасіть 200—250 г креветок (очищених хвостів), чайну ложку крохмалю, 1/4 — солі, два стебла молодої зеленої цибулі, невеличку стеблину цибулі–порею, 100 г зеленого горошку, пучок салату, чайну ложку соєвого соусу, столову — води чи курячого бульйону, половину — кунжутної олії, дрібку білого меленого перцю. Креветки (за потреби) очистити, підсушити паперовим рушником, посікти на дрібні шматочки (або половину посікти, половину лишити цілими), посолити і залити крохмалем, розчиненим у столовій ложці води. Маринувати 10 хвилин. За цей час в одну миску порізати білу частину порею і молодої цибулі, в іншу — зелене пір’я цибулі. До зеленої цибулі додати соєвий соус, кунжутну олію, бульйон (чи воду) і перець, змішати — це буде заправка. Далі треба швидко обсмажити креветки до зміни кольору. Окремо обсмажити білу частину цибулі–порею та зелений горошок. Змішати їх iз креветками, полити заправкою, перемішати і загорнути в листя салату. Вишукана страва готова. Щоб листя не розгорталося, його можна скріпити шпажками чи просто зубочистками.
Світлана ФІЛАТОВА