Усушка, утруска,

26.05.2004
Усушка, утруска,

      Поговоримо про те, як краще зберегти вiтамiни у продуктах харчування, тим самим забезпечивши собі повноцінний раціон.

      Вміст вітамінів у продуктах може суттєво мінятися. Так, скажімо, при кип'ятінні молока кількість вітамінів, які містяться у ньому, значно зменшується. Це не означає, що потрібно вживати некип'ячене молоко, тим більше куплене на базарі. Для цього існує пастеризоване молоко, яке пройшло відповідну термічну обробку і відповідну заводську перевірку, що гарантує безпеку вживання сирого молока.

      Європейці, в середньому, споживають 9 місяців на рік овочі, вирощені у теплицях або після тривалого зберігання. Такі продукти мають нижчий рівень вмісту вітамінів, аніж овочі з відкритого грунту. Після 3 днів зберігання овочів у холодильнику втрачається близько 30% вітаміну С. При кімнатній температурі цей показник сягає 50%. При термообробці продуктів втрати вітамінів складають від 25 до 90-100%. Також вітаміни руйнуються на світлі (вітамін В2 дуже активно), а вітамін А боїться ультрафіолетового проміння. Овочі без шкірки містять значно менше вітамінів. Висушування, заморожування, механічна обробка, зберігання в металевому посуді також суттєво знижують вміст вітамінів у продуктах харчування. Отже, варто навчитися правильно зберігати й грамотно проводити кулінарну обробку продуктів, щоб вони зберігали якнайбільше поживних речовин.

      Так, скажімо, вітамін А дуже чутливий до окислення на повітрі. Тепло і вплив світла прискорюють втрату активності. Окислення жирів і олій може зруйнувати жиророзчинні вітаміни, зокрема А. Тому не варто тримати масло у відкритому посуді та ще й у теплому місці. Зберігайте його у закритій масничці в холодильнику. Олії, що містять вітамін Е, який боїться світла і кисню, також варто тримати у прохолодному, закритому від прямого сонячного світла місці. А ще цей вітамін втрачає свою активність під час термообробки, тому корисніше вживати олії в сирому вигляді — в салатах, майонезах, соусах.

      Вітамін D, який міститься в морській рибі (сардина, лосось, скумбрія, оселедець), молоці, яйцях, м'ясі, відносно стійкий у продуктах, тому зберігання, термообробка не сильно впливають на його активність, а от світло може призвести до втрати 40% цього вітаміну в продуктах. Те саме відбувається з вітаміном К, якого багато в зелених овочах, а також у сої, печінці, зеленому чаї. Він «витривалий» щодо тепла, але дуже чутливий до світла, а також кислот, окислювачів і лугів.

      Найгірші справи з вітаміном С, вміст якого швидко зменшується в овочах і фруктах при тривалому зберіганні. Так, уже через 2-3 місяці зберігання в більшості рослинних продуктів вітамін С наполовину руйнується. У свіжій та квашеній капусті зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах — до 35%. А ще вітамін С швидко руйнується при кулінарній обробці, особливо при нагріванні — до 90%. Також він чутливий до світла, кислот і кисню. Скажімо, при зберіганні картоплі при кімнатній температурі втрати вітаміну С, що міститься в ньому, становлять до 15% щомісяця. Відповідно, всі овочі і фрукти бажано зберігати у прохолодному затемненому місці. Ці продукти краще готувати у закритому посуді — так мiнiмiзуються втрати вітаміну С, а ще  бажано не використовувати металевий посуд, який може вступати з цими продуктами в реакцію окислення. Якщо можливо, овочі бажано відварювати зі шкіркою, а вже потім знімати її, адже саме у шкірці міститься найбільше вітаміну С. Найкраще цей вітамін зберігається, коли овочі не відварювати, а запікати. І ще — не зрізайте у коренеплодах (зокрема у буряка)«хвостики», бо це призводить до більших втрат вітамінів. Вітамін С найкраще зберігається в густих круп'яних, картопляних, мучнистих супах, аніж у борщах чи капусняках, бо крохмал, що міститься в картоплі і крупах, вберігає цей вітамін від руйнації та від впливу кислот.

Сподіваємося, що наші поради стануть вам у нагоді.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>