Весною важливо не тільки мати чудовий вигляд, а й фігуру. Тут збалансоване харчування якраз і має багато точок дотику, адже корисна — це і низькокалорійна (що важливо саме навесні, коли хочеться скинути зайвих пару кілограмів), і багата вітамінами їжа (щоб не лише наповнити ослаблений організм силою, а й надати лиску вашій красі).
Пропонуємо вам кілька рецептів, які задовольнять ці побажання.
Обід весняний: салат «Капріччо», зелений борщ, спагеті із соусом зі шпинату, сік гарбузово-моркв'яно- яблучний. (Обсяги інгредієнтів визначайте відповідно до кількості столувальників).
Салат «Капріччо»
Пучок салати, невеличка пекінська капуста, пучок редиски та зелені, кілька пір'їнок зеленої цибулі, два варених крутих яйця, 100 г крабових паличок, майонез, сіль.
Зелень споліскуємо холодною водою. Нарізаємо дрібно цибулю, пекінську капусту, редиску ріжемо кружальцями, яйця і крабові палички — великими кубиками, солимо за смаком, змішуємо з майонезом. Салатник встеляємо листям салати, зверху викладаємо салат, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню.
Зелений борщ
По пучку шпинату, щавлю та петрушки з кропом, дві середні морквини, одна велика цибулина, 5— 6 середніх картоплин, 0,5 скл. рису, 3 л бульйону, 2 яйця, сметана, сіль, перець, 2— 3 лаврових листки, 2— 3 ст. л. вершкового масла.
Беремо некрутий бульйон (з телятини чи курячий, тільки не кістковий відвар), кладемо в нього порізану картоплю. На маслі обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, коли зарум'яниться — додаємо натерту на грубій тертушці моркву і пасеруємо, доки морква не стане м'якою, і додаємо її в бульйон. Рис прополіскуємо кілька разів у холодній воді і висипаємо в бульйон. Додаємо лавровий лист, перець, сіль.
Щавель, шпинат і зелень перебираємо, споліскуємо холодною водою і дрібно нарізаємо, а коли картопля і рис будуть готові, — закладаємо їх у борщ, даємо кілька хвилин покипіти, але не довго, бо зелень втратить вітаміни і колір.
Борщ наливаємо у тарілки, додаємо сметану і рублені круто зварені яйця. (Дехто збиває яйця і виливає у борщ під час приготування. Як на мене, борщ втрачає тоді привабливий вигляд, але це вже справа смаку).
Соус зі шпинату
Кілька пучків шпинату, дві цибулини, 50 г вершкового масла, 100 г сметани, сіль до смаку.
Цибулю дрібно порізати і підсмажити на маслі до золотавого кольору. Шпинат добре прополоскати у холодній воді, дрібно порізати, залити окропом, через кілька хвилин відцідити і додати до цибулі. Смажити кілька хвилин, а потім вилити сметану, посолити.
Цей соус можна подавати як до спагеті, так і до відвареного пісного м'яса.