Обід «по сезону»

26.05.2004

      Весною важливо не тільки мати чудовий вигляд, а й фігуру. Тут збалансоване харчування якраз і має багато точок дотику, адже корисна —  це і низькокалорійна (що важливо саме навесні, коли хочеться скинути зайвих пару кілограмів), і багата вітамінами їжа (щоб не лише наповнити ослаблений організм силою, а й надати лиску вашій красі).

      Пропонуємо вам кілька рецептів, які задовольнять ці побажання.

      Обід весняний: салат «Капріччо», зелений борщ, спагеті із соусом зі шпинату, сік гарбузово-моркв'яно- яблучний. (Обсяги інгредієнтів визначайте відповідно до кількості столувальників).

Салат «Капріччо»

      Пучок салати, невеличка пекінська капуста, пучок редиски та зелені, кілька пір'їнок зеленої цибулі, два варених крутих яйця, 100 г крабових паличок, майонез, сіль.

      Зелень споліскуємо холодною водою. Нарізаємо дрібно цибулю, пекінську капусту, редиску ріжемо кружальцями, яйця і крабові палички —  великими кубиками, солимо за смаком, змішуємо з майонезом. Салатник встеляємо листям салати, зверху викладаємо салат, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню.

Зелений борщ

      По пучку шпинату, щавлю та петрушки з кропом, дві середні морквини, одна велика цибулина, 5— 6 середніх картоплин, 0,5 скл. рису, 3 л бульйону, 2 яйця, сметана, сіль, перець, 2— 3 лаврових листки, 2— 3 ст. л. вершкового масла.

      Беремо некрутий бульйон (з телятини чи курячий, тільки не кістковий відвар), кладемо в нього порізану картоплю. На маслі обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, коли зарум'яниться —  додаємо натерту на грубій тертушці моркву і пасеруємо, доки морква не стане м'якою, і додаємо її в бульйон. Рис прополіскуємо кілька разів у холодній воді і висипаємо в бульйон. Додаємо лавровий лист, перець, сіль.

      Щавель, шпинат і зелень перебираємо, споліскуємо холодною водою і дрібно нарізаємо, а коли картопля і рис будуть готові, —  закладаємо їх у борщ, даємо кілька хвилин покипіти, але не довго, бо зелень втратить вітаміни і колір.

      Борщ наливаємо у тарілки, додаємо сметану і рублені круто зварені яйця. (Дехто збиває яйця і виливає у борщ під час приготування. Як на мене, борщ втрачає тоді привабливий вигляд, але це вже справа смаку).

Соус зі шпинату

      Кілька пучків шпинату, дві цибулини, 50 г вершкового масла, 100 г сметани, сіль до смаку.

      Цибулю дрібно порізати і підсмажити на маслі до золотавого кольору. Шпинат добре прополоскати у холодній воді, дрібно порізати, залити окропом, через кілька хвилин відцідити і додати до цибулі. Смажити кілька хвилин, а потім вилити сметану, посолити.

      Цей соус можна подавати як до спагеті, так і до відвареного пісного м'яса.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>