В одну калитку

31.03.2011
В одну калитку

Самого настрою українським футболістам виявилося замало, аби переграти італійців. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Юрій Калитвинцев втратив чудову нагоду позбутися приставки в.о. і стати повноцінним тренером національної збірної України. Позитивний результат у вівторковому поєдинку проти італійців став би великим плюсом для цього фахівця напередодні вчорашнього засідання Виконкому ФФУ, на якому президент Федерації Григорій Суркіс пророкував прояснення ситуації з «коучем» національної команди. Свій шанс нинішній тренер «синьо–жовтих» проґавив, відтак міг позбутися не статусу, а посади.

Італію недарма називають найнезручнішим суперником для «синьо–жовтих»: зі «скуадрою адзуррою» до вівторка вони зустрічалися п’ять разів і мають в активі лише одну нічию при чотирьох поразках. Від шостого побачення очікували на перемогу, адже і суперник приїхав до Києва не найсильнішим складом, і нашим уже варто було б показати змістовну гру. Та попри активний початок гри, коли Ярослав Ракицький влучив у стійку воріт кіпера «Болоньї» Еміліо Вівіано, дії українців, швидше, розчарували. Їхнє бажання допомогти тренерові нарешті позбутися обридлої приставки в.о. було легко помітити, але ось за рахунок чого «синьо–жовті» збиралися це робити — незрозуміло, адже в атакуючих діях переважав сумбур.

Наші більше запам’яталися індивідуальними діями, ніж вдалою командною грою, окремі виконавці взагалі розчарували. І попри певну перевагу на полі, вони двічі пропустили у ситуаціях, які й особливої небезпеки воротам Олександра Шовковського не віщували. Гол Марко Девича з офсайду став слабкою втіхою для вболівальників. При цьому кінцівку матчу італійці провели у меншості: за другу жовту картку поле достроково залишив захисник «Кальярі» Давіде Асторі.

Дії збірної та результат самої гри породили чимало запитань до цієї команди. Чи захоче керівництво Федерації залишити Калитвинцева на посаді головного тренера, чи, може, за рік до фіналу Євро наважиться на нові тренерські пертурбації, які ще невідомо до чого приведуть. І якими міркуваннями керувався Калитвинцев, коли визначав склад на поєдинок з Італією? Дії тих же Ігоря Ощипка чи «розібраного» Олександра Алієва поки не відповідають рівню команди, що збирається ставати чемпіоном Європи, а після експериментів зі складом хочеться нарешті побачити той кістяк, з яким Юрій Миколайович збирається виступати на домашньому турнірі наступного літа.

Принаймні на брифінгу в ФФУ Григорій Суркіс не назвав імені нового тренера збірної, отже, керує нею досі Калитвинцев. А остаточний вердикт щодо іншої кандидатури Федерація тепер збирається винести 21 квітня.

 

ТАБЛО

Товариський матч.

Україна — Італія — 0:2

Голи: Россі, 28; Матрі, 81

Україна: Шовковський, Ракицький, Степаненко, Ощипко, Ярмоленко, Ротань (Олійник, 76), Селезньов, Гусєв, Алієв (Девич, 53), Тимощук, Федецький

Італія: Вівіано, Ночеріно, Россі (Матрі, 62), Монтоліво, Гастальделло, Аквілані (Джовінко, 46), Джилардіно (Бонуччі, 76), Маркізіо (Пароло, 88), Кришито, К’єлліні (Асторі, 17), Маджо (Сантон, 46)

Попередження: Ощипко, 13 — Асторі, 18, 74; Гастальделло, 64

Вилучення: Асторі, 74

Суддя — Ніколаєв (Росія).

Київ. Стадіон «Динамо ім. В.Лобановського»,
15 000 глядачів.