Дотримуєтеся ви релігійного посту, чи ні, головне — готувати пісні страви, як і будь–які інші, зі світлими думками у голові і відкритим серцем, вважає шеф–кухар київського ресторану «Опалкова хата» Олександр Юрченко. А страви без м’яса і тваринних жирів — це завжди смачно і вишукано.
Щоб зробити голубці зі шпинатом, спочатку готуємо фарш. Корінь селери, моркву та ріпчасту цибулю нарізаємо соломкою; печериці та болгарський перець — кубиками. Підсмажуємо ці інгредієнти, поєднуємо з відвареним рисом, перчимо, солимо і перемішуємо. Потім на підготовлений запарений капустяний листок викладаємо свіжий шпинат, поверх — фарш і закручуємо. Тушкуємо голубці в овочевому бульйоні, до якого додаємо помідори у власному соку, стебло селери, часник, моркву і цибулю.
На порцію 300 г (2 голубці) потрібно (у грамах): рис — 68, капуста — 116, корінь селери — 38, печериці — 112, цибуля — 72, шпинат — 44, перець болгарський — 42, помідори у власному соку — 60, часник — 3, стебло селери — 16, морська сіль — 3, спеції (чорний мелений перець) — 1.
Ще один рецепт вишуканої пісної страви — салат iз квасолі з руколою та соусом песто. Для його приготування спочатку треба обсмажити нарізані соломкою ріпчасту цибулю, моркву, стебло селери, болгарський перець, печериці та відварені польські гриби. Потім додати відварену квасолю, помідори у власному соку, сіль, перець — і все разом трохи потушкувати. Коли салат охолоне, подаємо його з пісним соусом песто, прикрасивши помідорами чері.
На порцію потрібно (у грамах): квасоля — 150, рукола — 14, морква — 42, печериці — 48, гриби польські — 68, цибуля — 44, стебло селери — 22, болгарський перець — 12, консервовані помідори у власному соку — 18, чері — 22.
Смачного!