Прийшов, побачив, переміг

18.03.2011
Прийшов, побачив, переміг

Португалець Пепе (згори) в єдиноборстві з аргентинцем Лісандро Лопесом: «Реал» легко перескочив бар’єр 1/8 фіналу Ліги чемпіонів у вигляді «Ліона». (Фото Рейтер.)

Шість років поспіль мадридський «Реал» намагався пробити стіну під назвою «1/8 фіналу Ліги чемпіонів», і щоразу безрезультатно. Аж поки в «королівському клубі» не з’явився спеціаліст по Суперлізі — португалець Жозе Моуріньйо. Позавчора ввечері його вихованці нарешті здолали психологічний бар’єр і пройшли перший етап стадії «плей–оф», розгромивши на «Сантьягу Бернабео» французький «Ліон» — 3:0. Прикметно, що до цієї звитяги мадридці не могли перемогти «ткачів» у семи попередніх зустрічах Ліги.

«Сьогодні ми були безсилі проти «Реалу». Суперник тиснув протягом усього матчу і зрештою здолав нас», — так прокоментував розгромну поразку (0:3) наставник ліонців Клод Пюель. Рахунок міг набути хокейних обрисів, якби не чудова гра воротаря «левів» Уго Льоріса. Кіпер французької збірної загалом відбив сім небезпечних ударів, завданих зірковими опонентами.

Що цікаво, кращий бомбардир «галактикос» Кріштіано Роналдо зіграв свій перший матч після травми, проте забити не зміг. Натомість продовжив гольову серію Карім Бензема — він, як і в першому матчі, знову засмутив свою колишню команду. Загалом же француз алжирського походження в чотирьох останніх матчах за «Реал» відзначився сім разів.

Доля протистояння між англійським «Челсі» та данським «Копенгагеном» була вирішена ще три тижні тому, коли «аристократи» здобули гостьову перемогу з рахунком 2:0. Уже тоді наставник данців Столе Сольбаккен визнав силу опонента й достроково віддав лондонцям квитки до чвертьфіналу. Тож не дивно, що чемпіон Данії у двох матчах 1/8 фіналу не забив бодай одного м’яча (ще одним «беззубим» клубом виявився «Мілан»).

Стратегія італійського керманича «Челсі» Карло Анчелотті на повторний поєдинок проти скандинавів виглядала просто: «Після виїзного успіху нагальної потреби вражати ворота суперників немає, єдине, що вимагалося від моїх підопічних, — не пропустити». Власне, з цим завданням «сині» легко впоралися. «Засушивши» гру, «аристократи» приєдналися до компанії інших семи щасливчиків — «Реала», «Манчестер юнайтед», «Барселони», «Інтера», «Шахтаря», «Тоттенхема» та «Шальке», для яких сьогодні у штаб–квартирі УЄФА в Ньоні генеральний секретар Джанні Інфантіно проведе жеребкування чвертьфінальних і одразу півфінальних пар. Ця ж процедура очікуватиме й на учасників Ліги Європи — вісімка найсильніших визначилася вчора пізно ввечері. Нагадаємо, що, починаючи з 1/4 фіналу, витягування кульок відбувається наосліп, без розсіювання за рейтингом і географією.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі, результати середи). «Реал» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 3:0 (Марсело, 37; Бензема, 66; Ді Марія, 76; перший матч — 1:1), «Челсі» (Англія) — «Копенгаген» (Данія) — 0:0 (2:0).