Демократія на пальцях

Демократія на пальцях

Не виключено, що народним обранцям доведеться заново опановувати науки голосування. В парламенті готуються внести новації до системи «Рада», які передбачатимуть використання сенсорної панелі. Сьогодні Регламентний комітет розглядатиме відповідний проект. «Думаю, підтримаємо», — зазначив учора в розмові з кореспондентом «УМ» голова комітету «регіонал» Володимир Макеєнко.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові

Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові

До мене в гості приїхав давній знайомий з Угорщини. Вже п’ять років він має тамтешнє громадян­ство і може без віз роз’їжджати Європою. Яке ж було моє здивування, коли я довідався, що він надалі вважає себе і громадянином України. І для доказу витяг діючий український закордонний паспорт — чоловік його просто не здав.

Попри те, що Конституція України не визнає подвійного громадян­ства, на практиці чимало українських громадян мають паспорти різних країн. Причина в тому, що згадана норма Конституції ніяк не захищена юридично.

Які це може нести загрози, добре видно на прикладі нещодавно введеного в дію спрощеного порядку набуття громадянства Угорщини. Раніше, аби отримати угорський паспорт, слід було витримати півторарічну процедуру. Однак після поразки на виборах соціалістів і приходу до влади в Будапешті прихильників Віктора Орбана кардинально змінилося ставлення до угорської діаспори. Нова влада заявила, що не ділить угорців на домашніх і закордонних. І ставить собі за мету об’єднати угорську націю в Карпатському басейні.

На перевалі історії

На перевалі історії

«Україна молода» дізналася нові подробиці справи про підпал пам’ятника «На честь переходу угорськими племенами через Карпати», що на Верецькому перевалі в Закарпатті. «Справа пішла в прокуратуру. Наразі чекаємо суду. Думаю, він почнеться десь через місяць, — розповів у коментарі «УМ» голова Закарпатської обласної організації ВО «Свобода» Олег Куцин. — Як далі просуватиметься справа, можна тільки припускати, прокуратура ще може її перекваліфікувати. Думаю, іншим хлопцям дадуть умовне покарання, а мене намагатимуться посадити».

Тріумф одного дня

Тріумф одного дня

15 березня 1939 року в Хусті перший законодавчий орган влади на теренах Закарпаття, сойм, проголосив утворення маленької за територією, але великої духом держави — Карпатської України. Прийнята соймом Конституція Карпатської України визначила державний устрій — президентську республіку, державну мову — українську, синьо–жовтий державний стяг та національний гімн «Ще не вмерла Україна». Гербом обрали щит із червоним ведмедем на срібному півполі, синіми й золотими смугами та тризубом під хрестом. «Проголошення Карпатської України стало проявом високої свідомості закарпатців, справжнім тріумфом національно–визвольної боротьби синів і дочок Срібної Землі, сприяло розвитку національної самосвідомості всього українського народу», — зазначили у спільній заяві з нагоди річниці голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та облради Іван Балога.

Корупціонери з маленьких крісел

Корупціонери з маленьких крісел

Парламент у другому читанні ухвалив законопроект про засади запобігання та протидії корупції. За цей документ учора проголосувало 330 депутатів. Документ піде на доопрацювання і, як спрогнозував заступник голови фракції «Регіонів» Олександр Єфремов, буде ухвалений у третьому читанні (iз цією ВР ми уже й забули, що таке «третє читання») наступного тижня.

Всі статті рубрики