Демократія на пальцях

16.03.2011
Демократія на пальцях

«Грою на піаніно» найбільше захоплюються в Партії регіонів. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Не виключено, що народним обранцям доведеться заново опановувати науки голосування. В парламенті готуються внести новації до системи «Рада», які передбачатимуть використання сенсорної панелі. Сьогодні Регламентний комітет розглядатиме відповідний проект. «Думаю, підтримаємо», — зазначив учора в розмові з кореспондентом «УМ» голова комітету «регіонал» Володимир Макеєнко.

 

Вони зволікають

За деякими критеріями рішення про введення модернізованої системи буде таким же складним, як сама «Рада–3». Для початку система мусить отримати «добро» на кількох рівнях. По–перше, Голова ВР Володимир Литвин не наважився одноосібно запустити модернізовану техніку власним розпорядженням. Замість того він зареєстрував проект, який має розглядати комітет, а затим ціла депутатська рать. Прогнозовано, голосування в сесійній залі відбудеться у четвер.

«Вони спеціально затягують час, — зазначив у коментарі «УМ» нардеп Арсеній Яценюк, який, будучи спікером (2007—2008 рр.), ініціював удосконалення депутатських пультів, аби уникнути «гри колег на піаніно». —Литвин хоче зіпхнути цю справу на парламент. Для введення системи «Рада» не треба рішення парламенту —достатньо розпорядження спікера. Досі парламент не ухвалював рішення щодо цієї системи».

Арсеній Петрович повідомив, що він має намір зареєструвати у парламенті альтернативний проект: якщо спікер не захоче увімкнути модернізовану систему —Яценюк пропонує взагалі вимкнути систему «Рада» (яку встановлювали без згоди ВР, виходить, нелегітимно) і голосувати руками.

Голова регламентного комітету Володимир Макеєнко пояснив у коментарі «УМ», що ще недавно спікер справді міг власноруч ввести в дію модернізовану електронну систему, проте після відродження Конституції–1996 він втратив таке право. І справді, редакція Основного закону 2006 —2010 років передбачала, що один із обов’язків Голови — «організовувати роботу ВР». Тепер усе скромніше: він «організовує роботу апарату ВР».

«У Голови нема права підписувати розпорядження подібного змісту, — каже Макеєнко. —До його компетенції належать питання, які стосуються депутатів — відрядження, відділ кадрів, секретаріат. Все інше — [ухвалюється] за рішенням регламентного комітету».

Пан Макеєнко заявив «УМ», що фракція «Регіонів» готується підтримати запровадження модернізованої системи. Хоча вважалося, що саме партії влади це найменше вигідно. Більшість потребує позитивних результатів, які досі можна було легко гарантувати завдяки правій руці Михайла Чечетова та вмілій грі на парламентському «піаніно»... «Партія регіонів готується підтримати цей проект. Ми ж не самогубці», — посміхається Володимир Макеєнко, натякаючи на те, що ідея з особистим голосуванням набула надто великого розголосу, щоб її ігнорувати.

Як встромити носа в чужий пульт

Звiсно ж, за нашу Верховну Раду можна було б щиро порадіти. Та насправді старі традиції можуть зберегтися в парламенті навіть після того, як запрацює нова система. «Як досвідчений депутат скажу вам, що все це дурниці, —каже «УМ» один із «регіоналів». — Ну буде вона працювати в тому форматі, як вони зробили. Ми вже випробовували її: депутати ставили під сенсорну панель книжки, коли треба утримувати кнопку, — і голосували. На кожну електроніку є інший винахід».

Усе–таки є надії, що запровадження модернізованої системи (сподіваємося, що це таки станеться) хоча б трохи вгамує депутатів. Якщо раніше всі сміялися з того, як парламентарії бігають між рядами, то тепер видовище може стати яскравішим: депутати виставлятимуть стоси книжок, спеціально сконструйовані підставки, чи навіть залучатимуть носа, про що вже казав спікер Литвин... Хто захоче виставляти себе на посміховисько?

«Я не думаю, що вони захочуть бігати з підставкою або ще якимсь знаряддям, — коментує парламентські чутки БЮТівець Сергій Міщенко. — Бо це потрапить у камери, фотооб’єктиви... Думаю, що вони все–таки схиляться до іншого варіанту —спробують максимально відтягти момент запуску системи».

Міщенко звернув увагу, що в проекті Литвина є кілька «обмовок», які дозволять тягти час. Зокрема, проект передбачає запуск сенсорних кнопок лише після того, як система буде введена в експлуатацію «згідно з вимогами законодавства». А Кабінету Міністрів пропонується вжити «невідкладних заходів щодо підтвердження відповідності модернізованої електронної системи» — це, очевидно, і є одна з таких вимог. «Я впевнений, що владі не вигідно це робити. Враховуючи те, як вони ходять у Верховну Раду, їм ніколи б не вдавалося зібрати 226 голосів», — резюмує Міщенко в коментарі «УМ».

 

ПЕРЕЛОМНИЙ МОМЕНТ

Ідея запровадити в українському парламенті систему, яка б гарантувала особисте голосування, — не нова. Проте досі народні депутати (переважно — учасники проурядової коаліції) ігнорували заклики до чесного голосування. Чому саме тепер стався перелом? БЮТівець Сергій Міщенко вважає, що ситуація змінилася після того, як в українському парламенті побували депутати з Польщі. Вони були шоковані голосуванням у Верховній Раді, знімали наших нардепів на камери, і потім як анекдот переповідали цю бувальщину в Польщі. «Вони дивувалися тим, що тут побачили, обурювалися, казали про це Литвину, розповідали своїй пресі. Вони не могли повірити, що таке буває. Під цим тиском, думаю, Литвин і пішов на цей крок», — каже Міщенко.

За словами народного депутата, Литвинові неохота виправдовуватися за цілий парламент (і це при тому, каже Міщенко, що фракція Блоку Литвина відвідує засідання ВР досить відповідально, а відтак голосує особисто), тому він зареєстрував відповідний проект. «Насправді він перекладає відповідальність на інших. Тепер — право депутатів: голосувати чи не голосувати», — каже Міщенко.