Пора Югри

04.03.2011
Пора Югри

Оле–Ейнар Бйорндален у складі збірної Норвегії здобув свою 14–ту перемогу на чемпіонатах світу. (Рейтер.)

Перервати дворічну медальну «засуху» на чемпіонатах світу з біатлону збірна України спробує на змаганнях, що стартували вчора в Ханти–Мансійську. Морозна столиця Югри, що на російській Півночі, вже втретє приймає світову першість. Щоправда, минулого року тут змагалися лише в змішаній естафеті, адже в рік проведення зимової Олімпіади біатлоністи на «мундіалі» охоплюють тільки ті дисципліни, що не входять до олімпійської програми.

На 46–й чемпіонат світу до Ханти–Мансійського автономного округу з’їхалися представники 40 країн. Україну представляють 12 спортсменів: порівну чоловіків та жінок.

До останнього моменту не було відомо, чи змагання почнуться вчасно. Через проблеми з транспортуванням багато спортсменів отримали своє спорядження із затримкою, і навіть позичали лижі чи черевики в інших команд, аби провести тренування.

Але вчора ЧС таки стартував змішаною естафетою. Тренери нашої збірної відрядили на дистанцію Оксану Хвостенко, Віту Семеренко, Олександра Біланенка та Сергія Семенова. Для Хвостенко й Біланенка останнім турніром перед Югрою був січневий етап Кубка світу в італійському Антхольці, тобто ветерани мали чимало часу на перепочинок і підготовку до основних змагань сезону. У Семеренко ж і Семенова кінець зими був насиченішим: у їхньому календарі — й участь у першості Європи, й перемоги на Універсіаді в турецькому Ерзурумі.

Перша гонка почалася за температури –6°, а для Югри о такій порі це, вважай, тепло (адже на попередніх чемпіонатах спортсмени проходили іспит і 20 градусами морозу). З особливим настроєм на старт виходила німкеня Магдалена Нойнер: у Ханти–Мансійську 24–річна біатлоністка має шанс увійти в історію свого виду спорту. Наразі Нойнер має сім золотих медалей чемпіонатів світу, і до планки радянської біатлоністки Олени Головіної залишилось небагато — та завершила кар’єру з десятьма такими перемогами на ЧС.

У міксті команда Нойнер фінішувала другою (перші — норвежці), а наші надії на медаль уже першою стрільбою розвіяла Хвостенко. Оксана хоч і використала всі додаткові патрони, але так і не розбила одну мішень. У стійці вона вже не «мазала», але при передачі естафети відстала від лідера майже на дві хвилини. Віта Семеренко пішла на дистанцію 17–ю, після першої стрільби була десятою, але одне штрафне коло на наступному рубежі відкинуло її на 15–ту позицію із трьома хвилинами відставання від лідера. Стабільніших виступів Біланенка та Семенова вистачило лише для того, аби підняти Україну на восьму сходинку.

Загалом програма чемпіонату світу розрахована до 13 березня й охоплює 11 гонок, три з яких — командні. Тренери української збірної кажуть, що коли хтось із їхніх підопічних бодай раз потрапить на п’єдестал, весь сезон вони вважатимуть вдалим.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з біатлону (Ханти–Мансійськ, Росія). Змішана естафета.

1. Норвегія — 1 год. 14 хв. 22,5 сек. (0 штрафних кіл+7 додаткових патронів) 2. Німеччина — +22,9 (0+8). 3. Франція — +1.16,2 (0+8)... 8. Україна — +3.20,4 (2+9)…