Верхні поверхи «Будівельника»

03.03.2011
Верхні поверхи «Будівельника»

Захисник Дмитро Забірченко набрав найбільше очок в матчі проти німців. (Фото сайту БК «Будівельник».)

У неабияке випробування для нервів переріс позавчорашній — останній — матч київського «Будівельника» в другому груповому раунді Єврокубка проти німецького «Геттінгена». Зустрічалися один із претендентів на вихід до «плей–оф» турніру та команда, що вже забезпечила собі участь у цьо­му етапі. Українцям конче потрібна була перемога, аби не залежати від результату паралельного матчу, в якому грали «Аріс» та «Ле–Ман». Перемогу «Будка» таки здобула, хоча німці, для яких ця гра практично нічого не значила, влаштували гостям дуже непростий іспит.

Рівна боротьба на майданчику точилася перші дві чверті, і на велику перерву команди пішли за рівного, досить скромного, рахунку — 29:29. Переломною стала третя 10–хвилинка. Саме цей відрізок був найбільш невдалим для київської команди у кількох попередніх турах Єврокубка. У цьому періоді справжнім героєм виявився український збірник Дмитро Забірченко, який реалізував чотири триочкові кидки. Наші відірвалися на 11 пунктів — рахунок став 34:45.

Натомість початок останньої чверті «будівельники» ніби проспали: господарі видали ривок 11:0. Однак зусиллями Зака Морлі та Деворіка Спенсера «Будка» таки вирвала історичну перемогу, а заодно — й путівку до «плей–оф».

«Я просто щасливий. Адже саме ми першими з українських команд дійшли до чвертьфіналу Єврокубка», — сказав іспанський тренер киян Хосе Беррокаль. «Гра була чудова, і втішитися можуть обидва суперники. Це знаменний день для команди, нашого міста й усієї України», — тішився перемозі герой матчу Забірченко, який став найрезультативнішим у «Будівельнику».

А любителі статистики порахували, що взагалі на стадії «топ–16» найбільш непробивним виявився захист «Будки»: 413 пропущених очок у шести матчах (68,8 у серед­ньому) — це найкращий показник турніру.

Як потім з’ясувалося, навіть поразка залишила б українців у турнірі: грецький «Аріс», що претендував на другу путівку з групи J, несподівано програв удома французам.

У чвертьфіналі «Бу­дівельник» зіграє з іспанським «Кахасолем», який у своїй групі посів друге місце. Перший матч проти команди з Севільї відбудеться 23 березня.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Раунд «топ–16». Група J. «Геттінген» (Німеччина) — «Будівельник» (Україна) — 61:63 (Бун (16+9 підб.), Андерсон (13+5 підб.) — Забірченко (14), Кіс (10), Спенсер, Морлі (9)), «Аріс» (Греція) — «Ле–Ман» (Франція) — 73:78.

Турнірне становище: «Будівельник», «Геттінген» — 4 перемоги/2 поразки, «Аріс», «Ле–Ман» — 2/4.

В 1/4 Єврокубка зустрінуться: «Будівельник» — «Кахасоль» (Іспанія), «УНІКС» (Росія) — «Касерта» (Іспанія), «Естудіантес» (Іспанія) — «Цедевіта» (Хорватія), «Бенеттон» (Італія) — «Геттінген» (Німеччина).

* * *

Суперліга. «Дніпро–Азот» — «Галичина» — 88:77, «Кривбас–баскет» — «Донецьк» — 82:58.

Лідери: «Будівельник» — 27/7, «Донецьк» — 26/9, «Азовмаш» — 23/13, «Говерла» — 22/13.