ВЛАСНИЙ ДОСВІД

02.03.2011

Леонід СУХОДУБ,
членкореспондент Академії наук України, завідувач відділу Інституту прикладної
фізики (м. Суми):

— Восьме Березня — чудовий день, і я намагаюся зробити свято своїй дружині. Найперше — дім наповнюється трояндовим ароматом. Ще обов’язковий атрибут святкового дня — кава. Люда любить каву з кислинкою, тож відразу готую чашку: якщо меншу — то вичавлюю у неї лимонний сік; якщо більшу — нарізаю шматочки цитруса. Тоді мелю кавові зерна, всипаю їх у турку з розрахунку одна чайна ложка на порцію, додаю трохи цукру і заливаю воду. За правилами, на малому вогні турку тримаю, допоки кава не починає пінитися, на хвильку відставляю, потім повертаю на місце. Коли знову з’являться повітряні пухірці, знімаю і розливаю напій. Загалом на домашній кухні я на других ролях: допомагаю терти моркву для салату чи долучаюсь до приготування улюбленої картоплі з м’ясом у горщиках. Але, напевно, це і є головним — робити все разом і допомагати одне одному.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>