Віктора Федоровича від яєць уберегли,

01.03.2011

Сутичками з «невідомими в чорному» закінчилася акція сумської молоді «Підсумки», присвячена річниці президентства Януковича.

До заходу молодь підійшла творчо, організувавши театралізоване дійство «Парад невиконаних обіцянок». Він рухався від пам’ятника Шевченку до облдержадміністрації — в колоні йшли незвичайні персонажі, які символізували пункти передвиборчої програми Віктора Федоровича: Мінімальна пенсія 1200 грн. уже в 2011 році, Податкові канікули для малого бізнесу на п’ять років, Підвищення соціальних стандартів, Подолання корупції, Скорочення витрат на утримання органів влади, Перехід на контрактну армію вже з 2011 року, Здешевлення російського газу та інші. Згідно з анонсом, кожен перехожий міг висловити власну думку щодо річниці Президента. Якщо людина засуджує діяльність Януковича, вона пише на ватмані свої зауваження, а також може взяти з кошика яйце й кинути по мішені — фотографії Віктора Федоровича на повен зріст (як у 2004 році яйцем кинули в Януковича в Івано–Франківську). Якщо підтримує Президента, — пише, за що, і запропонованими серветками витирає його зображення.

Однак керівники обласних структур міліції та СБУ заздалегідь запротестували проти використання яєць. «Організаторів наполегливо просили відмовитися від ідеї з яйцями, — розповідає представник Молодіжного націоналістичного конгресу Олександр Бойко. — Аргументами слугували погрози відкрити справи за статтями 296 (хуліганство), та 338 (наруга над державними символами).

Учасники акції не погодилися, що зображення Віктора Януковича є державним символом, тому все підготували, як і планувалося. Та перед самим початком заходу «символа»... вкрали!

«Коли учасники саме готувалися до виступів, молоді люди красномовної зовнішності вхопили фігуру Януковича, і, шматуючи його «світлий образ», кинулися тікати, — розповідають учасники дійства. — Далі була така собі гра в «регбі», під час якої співробітники міліції грали за команду «синіх», хапали за плечі й руки не провокаторів, а ініціаторів акції. Це було настільки очевидно, аж гидко».

Намагалися спинити й демонстрацію. І «міліцію схвилював не кордон «братків», а хода українських патріотів». Останнім довелося пробиватися, аби потрапити на площу перед будинком влади.

Таки діставшись до місця, учасники проголосили, що друге «пришестя світлого образу гаранта» неодмінно буде. Продовження акції запланували на 16–ту годину вівторка.