Багатьом відомо про особливий спосіб заварювання зеленого чаю по–китайськи. У Японії існує своя традиція чаювання, яка має витоки ще з VII століття. Саме тоді на територію Країни Східного Сонця, завезли порошковий зелений чай, розповідає Ольга Сільницька, викладач курсів чайної церемонії, що діють при Японському культурному центрі в Україні. Відтоді у монастирях почали заварювати з перетертого чайного листя густий (як домашня сметана) напій — його пили для безперервних нічних медитацій, щоб не заснути. Згодом чай потрапив у імператорські палаци, а з ХVI століття чаювання перетворилося на чотиригодинну культово–світську церемонію, що включає обов’язковi чотири етапи. Перший — прогулянка садом, де водою споліскували руки і ріт, щоб очиститися духовно і позбавитися від злих духів. Потім у кімнаті очікування пробували воду, з якої все готували. Далі уже у так званому чайному просторі подавали їжу, близько 16 страв. Це було символічне столування: наприклад, на Новий рік подавали три чорні боби на сосновій голці, що означають побажання довголіття та плодовитості. Після наїдків пригощали густим чаєм, гості ще раз виходили у сад, а потім подавали солодощі та пили легкий чай.
— Для приготування напою беруть порошковий зелений чай (трохи більше 3 г на одного учасника церемонії), спеціальну велику чашку без ручки, об’ємом близько півлітра (з неї потім п’ють 4—5 осіб), воду температурою не вище 80 градусів та спеціальний бамбуковий вінчик, яким збивають напій, доки він не перетвориться на однорідну масу, — каже Ольга Сільницька, яка кілька разів стажувалася в Японії. — Для японців густий чай сакральний — його собі не готують. Для домашнього вжитку — легкий напій, для якого на одну порцію беруть близько 2 г порошку і збивають його, допоки не утвориться піна. Щоб відчути його смак, чай відтіняють, наприклад, цукатами. Вдома можна приготувати японські солодощі. Скажімо, манджо. Потрібно: води — 2 столові ложки, цукру — 45 г, меду — 1 чайна ложка, розпушувач тіста — 0,5 чайної ложки, пшеничне борошно — 110 г, зелений порошковий чай для випікання — 2 чайні ложки. Змішати мед, цукор, воду — трохи підігріти, щоб розчинилися кристалики. Просіяти чай iз борошном та розпушувачем. Розкачати тісто, розділити на 10 частин і загорнути у них спеціальну пасту адзукі (усього потрібно 130 г). Готувати на пару близько 15 хвилин. Люди, які вперше пробують манджо, смак десерту характеризують як солодкувато–дивний.