Щоб влаштувати собі домашній японський обід, без походу у відділ супермаркету, де є розкладка «Усе для суші», чи замовлення в інтернет–магазині не обійтися. Якщо вам потрібен привід — 3 березня у Країні Схiдного Сонця — день дівчаток. Тож часу ще вдосталь, щоб придбати все необхідне і трохи потренуватися. Повірте, не тільки святі горшки ліплять, і не тільки нащадки самураїв уміють формувати різні суші–роли–сашимі.
Для приготування обов’язково знадобиться особливий рис, який, коли його вариш, не перетворюється на кашу, і водночас його зернинки між собою ніби зліплюються: Nishiki, Kahomai, Maruyu, Kokuho і Minori. (Коли ви хоч раз вдало зробите роли — загорнутий у тонку пластинку водоростей норі рис iз начинкою, то цю страву зможете «накрутити» з якісного круглого рису, яку залишає навколо себе кремоподібне середовище). Традиційно потрібні рисовий оцет та соєвий соус, японський хрін васабі (сухий чи уже готовий розведений). З море– і рибопродуктів — що душа забажає: філе сирих чи маринованих лосося, тунця, вугра,креветки. Для начинки ролів підійде усе перераховане, а ще екзотичне авокадо або звичайнісінькі крабові палички чи консервований домашній огірок. Кожне суші чи рол японці зазвичай «заїдають» маринованим імбирем — щоб сповна відчути смак наступного. Ще знадобиться дуже гострий ніж для акуратного нарізання риби, а для приготування ролів — бамбуковий килимок багаторазового використання макісу.
Рис викладаємо в чашку, заливаємо холодною водою і пальцями рук повільно промиваємо його. Коли вода стане каламутною, зливаємо її, помішуємо рис і, сильно натискаючи, віджимаємо воду. Повторюємо цю процедуру кілька разів, поки вода під час зливу не стане прозорою. Потім кладемо рис у глибоку каструльку, заливаємо водою з розрахунку 1 до 2. Закриваємо кришкою і ставимо на сильний вогонь на 5 хвилин. Потім збавляємо вогонь і залишаємо рис на 10 хвилин. Вода повинна повністю увібратися. Відставляємо каструлю, накриваємо кришкою і даємо рису настоятися ще 15 хвилин. (Для своїх перших ролів я трохи не постійно помішувала рис і кілька разів доливала воду — і все вийшло). Далі для заправки рису змішуємо рисовий оцет (50 г), сіль (20 г) та цукор (30 г) чи на власний смак. Вливаємо заправку в рис тонкою цівкою, акуратно його помішуючи. Накриваємо каструльку кришкою і даємо рису постояти. Щоб зробити суші–нігірі, у кип’ячену воду додаємо трохи рисового оцту. Цією водою змочуємо обидві руки і акуратно формуємо невеликі щільні грудочки рису. Щільно притискаємо до них тонкі шматочки риби, нарізані під кутом. Цю операцію повторюємо необхідну кількість разів.
Щоб зготувати роли, на бамбуковий килимок викладаємо пластинки норі гладкою стороною назовні. Змочуємо руки оцтовою водою і проводимо ними по норі, далі акуратним шаром викладаємо рис на одну четверту листка водоростей, поверх, ніби у жолобку — смужки начинки. Потім килимком згортаємо цю частину, далі знову змочуємо норі рідиною і докручуємо рол до кінця. Можна рис викласти майже на всю поверхню, залишивши невеликі вільні смужки згори і знизу для «склеювання». Але тоді буде забагато рису. Обережно виймайте рол iз килимка і гострим ножем розрізайте його на шiсть частинок. Перша порція японської страви готова.
Усе це можна зробити вдома.