Тюремна весна Луценка

18.02.2011

Печерський райсуд Києва продовжив термін утримання Юрія Луценка під вартою ще на два місяці — до 26 квітня. Рішення було ухвалене в середу під вечір. Суд заборонив представникам ЗМІ бути присутніми в залі засідань під час оголошення рішення, повідомила агенція УНІАН.

Адвокат Луценка Ігор Фомін заявив, що його пізно поінформували про засідання суду. Він обіцяв подати апеляцію.

Народний депутат вiд «НУНС» Володимир Ар’єв, коментуючи напівтаємне засідання суду, зазначив, що воно нагадало йому про найгiршi тоталiтарнi часи. «Подібні судові процеси були в середньовіччя, коли інквізиція влаштовувала гоніння на відьом і єретиків. Подібні судові процеси влаштовували сталінські «трійки». Чим сьогодні український «незалежний» суд відрізняється від суду інквізиції або сталінських «трійок» — мені сказати важко», — зазначив Ар’єв.

Опозиційні нардепи намагалися посприяти у звільненні Луценка, зобов’язавшись узяти його на поруки. Під відповідним клопотанням підписалося майже сто парламентарiїв, повідомив соратник Луценка по «Народнiй самооборонi» Юрій Гримчак. «Ми гарантуємо належну поведінку обвинувачуваного Луценка Ю. В. після звільнення його з–під варти й виконання останнім процесуальних вимог слідства, прокурора чи суду, в тому числі явку обвинувачуваного на вимогу цих органів», — йдеться у клопотанні. Підписи відправлено в Генпрокуратуру. Поки що заява депутатів не вплинула на позицію слідчих.

Відзначимо, що 26 квітня мине півроку, відколи Луценка взяли під варту за обвинуваченням у зловживаннi службовим становищем на посадi мiнiстра.