Солодковустий «губернатор»

16.02.2011

Ну як, скажіть, підніметься рука Президента Віктора Януковича коли–небудь підписати указ про звільнення голови Івано–Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка після того, як прикарпатський очільник спрогнозував шалений успіх своєму зверхнику на наступних президентських виборах? «І запам’ятайте сьогоднішню дату, сьогоднішню прес–конференцію, сьогоднішній мій прогноз, — звернувся днями оракул Вишиванюк до журналістів. — Івано–Франківська область у 2015 році проголосує за Віктора Федоровича [і дасть] 70 відсотків голосів».

Прикарпатський «губернатор» підтвердив й іншу сміливу тезу, висловлену напередодні: «Я ще раз нагадую, що буду працювати з Віктором Федоровичем Януковичем до 2020 року». Щоправда, в якій іпостасі, не уточнив, адже, за чинним законодавством, Михайло Васильович може перебувати на державній службі щонайдовше до 13 жовтня 2017–го, коли йому виповниться 65 років.

За «пророцтвами» Вишиванюка, звісно ж, немає ніякої — навіть фантастичної — соціології, бо робити такі довгострокові пронози, тим паче на Івано–Франківщині, де за Януковича торік проголосувало лише 7,02 відсотка виборців (найменше з усіх областей України), — все одно, що писати по воді вилами. Варіант із «70 відсотками» підтримки чинного глави держави неможливий за будь–яких обставин, навіть якби голоси земляків Михайла Вишиванюка рахували б лише «регіонали» та їхні лакеї–союзники. Прикарпатці ніколи не пробачать Януковичу українофоба Табачника, зданий росіянам Севастополь, переслідування молодих українських патріотів і зазіхання на звання Героїв України, присвоєні Віктором Ющенком Степанові Бандері та Романові Шухевичу.

А керівник виконавчої влади Івано–Франківщини вже не вперше посилає запопадливі месиджі донецькому господареві Банкової. В інтерв’ю одному з видань він возвеличив свого патрона — ні сіло ні впало — до рівня найвидатніших державних діячів людства. «Україна має українського Президента, і можу підтвердити, — прорік Михайло Вишиванюк, — що в особі Віктора Федоровича наша держава отримала свого Черчілля» .

Нове збурення довкола персони Вишиванюка — управлінця, який ще за Кучми впродовж восьми років керував Івано–Франківщиною, — викликало недавнє повідомлення одного зі столичних ЗМІ про те, що область може очолити заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич. І хоча «претендент» публічно відхрестився від цієї посади, Михайло Вишиванюк не оминув нагоди вкотре продемонструвати свою вірнопідданість Януковичу.