Від мами — мамам

02.02.2011

Молочно–овочевий суп. Традиційно кладемо в окріп подрібнену цибулину, терту морквину, цвітну капусту, спаржеву квасолю чи горошок (100 г). Можемо додати рис, гречану чи вівсяну крупу (50 г). У кінці доливаємо молоко — одну третину об’єму рідини. (До речі, цибуля, зварена у молоці, — це народний засіб боротьби із застудою). Коли все закипить, солимо і кладемо грудочку масла.

Сирна запіканка. До вершкового сиру (1 кг) додаємо 4—5 яєць, 1—1,5 склянки провареного рису (згодяться і залишки учорашньої каші), 1—2 столових ложки борошна, цукор — за смаком. Ретельно перемішуємо і випікаємо у духовці 30—40 хвилин. До цього базового рецепта можна додати родзинки або шматочки кураги чи свіжого яблука. Оригінально та корисно — додати потертий сирий гарбуз (200—300 г), що є найчистішим овочем, який ще й виводить з організму радіонукліди. Або моркву — тоді запіканку можна робити не солодкою, а солоною.

Рибне суфле. Для дитячого харчування краще купувати тушки скумбрії, тріски чи хеку і власноруч робити з них філе. Потім 400 г риби без кісток і шкури потрібно зварити у невеликій кількості води та двічі пропустити через м’ясорубку. Окремо готуємо густий молочний соус: підсушуємо на сухій сковорідці 2 чайні ложки борошна і розводимо його половиною склянки молока та проварюємо. Змішуємо рибу і соус. Додаємо жовток 1 яйця, присолюємо, перемішуємо, а потім поступово вводимо збитий білок. Викладаємо у змащену вершковим маслом жаростійку форму і запікаємо у духовці 15—20 хвилин.

Лосось, запечений зі шпинатом. Стейки лосося варимо 10—15 хвилин у підсоленій воді, знімаємо шкуру, поверх кладемо попередньо протушкований кілька хвилин шпинат та шматочки твердого сиру і запікаємо у духовці 10—15 хвилин.

Морквяні зрази з рисом. З розрахунку на шість 100–грамових «результатів» шинкуємо 5—6 морквин середнього розміру (кожна вагою 80—100 г) і тушкуємо їх у молоці (120 г). Коли овоч розм’якне, додаємо 6 чайних ложок манки (40 г) і варимо на слабкому вогні, помішуючи, ще п’ять хвилин. Коли маса охолоне, додаємо сире яйце, 2 чайні ложки цукру, щіпку солі і все ретельно перемішуємо. Далі готуємо начинку: відварюємо до готовності півсклянки рису, коли охолоне, змішуємо з подрібненими вареними яйцями (2—3 штуки) та зеленню петрушки. Потім із морквяно–манної маси формуємо плескачі, кладемо у середину начинку, з’єднуємо краї, паніруємо у сухарях і підсмажуємо на олії чи готуємо у пароварці.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>