Висоти «Говерли» та невдачі «вовків»

02.02.2011
Висоти «Говерли» та невдачі «вовків»

З допомогою легіонерів «Будівельник» сподівається після тривалої перерви знову завоювати чемпіонство. (Фото з сайту БК «Будівельник».)

Уже третє коло розпочалося в чемпіонаті України серед команд баскетбольної суперліги. Усі 13 клубів першості незабаром перетнуть позначку в 30 зіграних поєдинків, і вже визначились як потенційні переможці першого етапу, так і аутсайдери, які змагатимуться, мабуть, за те, аби не посісти останнє місце в турнірній таблиці.

Серед лідерів очікувано знаходяться «Донецьк» та київський «Будівельник»: останні поки мають на одну перемогу менше, ніж основні суперники, тому посідають другу сходинку в турнірній класифікації. В очних протистояннях нинішнього сезону кияни уже двічі долали донеччан, утретє ж вони зустрінуться сам–на–сам лише на початку березня.

Донецьким «тиграм» на теперішньому етапі домашні стіни точно не допомагають. Тамтешній спорткомплекс «Дружба» зараз знаходиться на реконструкції, і гостей команда Саші Обрадовича приймає в сусідньому Маріуполі. У схожій ситуації минулого сезону була «Говерла»: через те, що не було відповідного залу, франківці номінально домашні матчі проводили на виїзді.

Але якщо донеччани, принаймні повністю, можуть зосередитись на боротьбі в чемпіонаті, то в їхнього основного конкурента — «Будівельника», календар більш завантажений. Команда Хосе Беррокаля залишається єдиним українським представником в єврокубках і зараз всерйоз наміряється пройти до чвертьфіналу Єврокубка. Заради цієї мети столичні навіть пожертвували Кубком суперліги: в поєдинках за вихід до «Фіналу чотирьох» цього турніру вони виступали дублюючим складом і прогнозовано поступилися «Дніпру».

Не знижує обертів івано–франківська «Говерла». На початку грудня команда Євгена Мурзіна, здолавши перед тим на виїзді «Донецьк» та «Азовмаш», зазнала чотирьох поразок поспіль, і здавалося, що «ведмеді» таки опустяться в середину турнірної таблиці. Однак наступна серія із п’яти переможних матчів та недавня перемога над тим же «Донецьком» свідчать, що амбітні прикарпатці цілком можуть позмагатися і за чемпіонство. «Якби я не вірив у можливості цієї команди, у вихід до плей–оф, то не працював би з «Говерлою»», — Євген Мурзін, що вже другий сезон очолює франківський клуб, про турнірні цілі для своїх підопічних говорить обережно, але з оптимізмом.

Утім прикарпатцями гравців сенсації чемпіонату можна назвати умовно: тон у «Говерлі» задають легіонери. А коли один–двоє місцевих вихованців таки потрапляють до заявки на матч, то зазвичай «гріють» лавку.

У середині турнірної таблиці зібрались клуби, які боротимуться за потрапляння до першої вісімки за підсумками чемпіонату: саме стільки клубів змагатимуться за чемпіонство в серії плей–оф. Усі йдуть щільно, тому навіть володар Кубка суперліги «Ферро» і дніпропетровський «Дніпро» зі Стівеном Бурттом, що поки набирає найбільше очок у першості, за певних обставин можуть навіть опинитися за межею плей–оф.

На дні турнірної таблиці розташувалася єдина команда чемпіонату, в якій немає жодного легіонера. Якщо інші клуби тягнуть на своїх плечах запрошені гравці, а деяких українських виконавців тут тримають швидше для того, аби не було проблем із лімітом іноземців на майданчику, то в «Києва» точно не болить голова, ким із місцевих доповнити мінімально допустиму четвірку «варягів» — тут грають виключно українці.

Перед стартом нового сезону «вовки» втратили більшість своїх лідерів, а новоприбулі гравці не надто підсилили команду, яку тренує поки ще головний тренер національної збірної України Віталій Черній. Хоча у двох останніх поєдинках чемпіонату кияни здобули дві гостьові перемоги, перед тим у них була серія з дев’яти програних поєдинків. «На кожен матч ми налаштовуємось, як на останній, вирішальний», — розповідає про настрої своїх підопічних сам Черній. Утім за путівку до плей–оф вони навряд чи поборються.

 

ТАБЛО

Чоловіча суперліга. «Дніпро–Азот» — «Кривбас–баскет» — 92:68, «Одеса» — «Київ» — 81:88.

Турнірне становище: «Донецьк» — 23 перемоги/6 поразок, «Будівельник» — 22/6, «Говерла» — 18/11, «Азовмаш» — 17/12, «Дніпро» — 15/13, «Кривбас–баскет» — 14/14, «Ферро» — 14/15, «Миколаїв» — 13/14, «Дніпро–Азот» — 12/16, «Одеса» — 12/18, «Галичина» — 10/20, «Хімік» — 9/20, «Київ» — 7/21.

* * *

НБА. «Юта» — «Шарлотт» — 83:78 (Фесенко «Ю» — 8.22, 3 підбирання).