Лютий на депутатів

01.02.2011
Лютий на депутатів

Депутати тягнуться до пролонгації. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Сьогодні, у перший день лютого, відкривається восьма сесія Верховної Ради. Народні депутати після відпочинку на курортах візьмуться за налагодження дуже приємної справи — продовжать собі каденцію на півтора року. Таку подачку передбачає проект конституційних змін, який стане одним із перших питань на цій сесії. Ініціатива, яка вже пройшла схвалення Конституційного Суду, передбачає проведення виборів восени 2012 року, хоча, за чинним Основним законом, перегони мали відбутися цієї весни. Радіють не лише депутати — радіє й Президент, бо Верховна Рада й надалі обіцяє бути слухняною.
Без надії на спротив

Народний депутат від «НУНС» Ярослав Кенд­зьор каже, що для людини будь–який початок (зокрема, й початок сесії) створює надію. «Перед початком будь–якого сезону — футбольного, туристичного, політичного, верховнорадівського, — думаєш: а як же воно складеться, як воно буде», — філософствує пан Кендзьор у розмові з «УМ» і додає, що насправді оптимізму мало.

«Більшість існує лише для забезпечення потреб сьогоднішньої виконавчої влади, яку очолюють Янукович і Азаров, — каже пан Кендзьор. — Маючи слухняну більшість, яка за чисельністю наближається до конституційної більшості, можна провести через парламент дуже багато речей».

Кендзьор не вірить у те, що нинішня коаліція дасть тріщину й посприяє появі нових альтернативних думок у Верховній Раді. «Я не бачу резерву для альтернативи. Якщо резерв і є, то лише для поповнення цієї бездумної покірної більшості», — відзначив у коментарі «УМ» пан Кенд­зьор.

Термін депутатської придатності

Ще не минуло й року, як українська Конституція зазнала втручання, а Основний закон знову можуть змінити. Цього тижня народні депутати розглядатимуть проект, який передбачає проведення наступних парламентських виборів до ВР восени 2012 року. Президентські перегони пропонується провести весною 2015–го. Відповідний проект уже пройшов перше читання у парламенті й отримав «проміжне» схвалення Конституційного Суду. Вчора на засіданні погоджувальної ради народні депутати домовились, що остаточне голосування відбудеться цього четверга.

Володимир Литвин вважає, що у депутатському корпусі знайдеться достатньо голосів для пролонгації терміну повноважень ВР. «Голоси є, я думаю, що десь після 310 голосів», — сказав спікер учора на брифінгу. При цьому Литвин додав, що охочих продовжити собі віку — значно більше, але вони соромляться голосували за цей проект, побоюючись громадського осуду. «Зрозуміло, буде намагання окремих депутатів чи груп дотримуватись такої політичної чистоти — ви за нас проголосуйте, нас це рішення влаштовує, а політично ми будемо говорити про те, що треба зводити країну на вибори», — цитує Литвина агенція УНІАН. Спікер припустив, що, якби йшлося про таємне голосування, то «за» проголосувало би близько 400 депутатів.

Ти мені «Регіон», але істина дорожча

Учора на засіданні погоджувальної ради сталася цікава суперечка. Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов розкритикував законопроект, презентований першим віце–прем’єром Андрієм Клюєвим.

Уряд устами Клюєва закликав Верховну Раду ухвалити проект, який дозволяє збільшувати статутний капітал комерційних банків (до 500 мільйонів гривень). Проте Єфремов зазначив, що депутати не отримали достатньо аргументів для того, щоб проголосувати за проект. «Я розумію бажання Нацбанку збільшити (статутний капітал), але тоді ми маємо відповісти на одне запитання: невже ми краще, аніж США чи Німеччина, де статутний капітал банку визначається у рамках 10 мільйонів євро, що діє на сьогодні й у нашій дер­жаві», — зауважив Єфремов, додавши, що проект уряду навряд чи здобуде підтримку залу.

 

Є ОДИН ПРОЕКТ

Міністр освіти та науки Дмитро Табачник і заступниця глави адміністрації Президента Ганна Герман встряли у публічну суперечку довкола законопроекту про вищу освіту, який лобіює бородатий міністр. Пані Герман заявила, що «Президент ніколи не підтримає тiєї концепції реформ», а також висловила готовність піти зі своєї посади «лише для того, щоб міністром освіти був хтось інший».

Дмитро Табачник у відповідь зазначив, що Герман справді варто піти у відставку. «Якщо чиновник не згоден iз кадровою політикою Президента чи Прем’єр–міністра, у нього для того, щоб тримати обличчя, є дуже простий вихід — подати у відставку», — зазначив одіозний міністр.

Учора Герман виступила зі спокійнішою заявою. Вона висловила думку, що реформа потребує обговорення, а також згадала, що в парламенті зареєстровано «освітній» проект Юрія Мірошниченка.

Про акцію проти освітнього проекту Табачника читайте на 2 стор.