Шпаргалка для «грошових мішків»

27.01.2011
Шпаргалка для «грошових мішків»

Міністр енергетики Юрій Бойко (праворуч) віце–прем’єру Андрію Клюєву: «Свої мільярди ми освоїмо швидко». (Украінформ.)

Наших чиновників даремно звинувачують у нелюбові до інвестора. Прем’єр–міністр Микола Азаров учора вирішив спростувати цю прикру тезу й довести людству, що його кабінет iз радістю прийме й освоїть будь–які кошти. Про готовність влади йти назустріч всім охочим вкладати гроші в українську економіку мав би свідчити грандіозний перелік інвестпроектів, презентований на засіданні уряду. Список складається рівно із 839 одиниць! «125 галузевих та регіональних проектів плюс ще 714, сформованих за пріоритетними напрямами економічного і соціального розвитку», — пояснив Прем’єр–міністр. Перший «список Азарова» оцінили приблизно у 200 млрд. гривень, другий — у цілих 900. А надати їх мають, як сподівається Микола Янович, «європейські, російські та світові фінансові структури».

 

Отже, Україна вчергове пояснила світу, які напрями інвестицій для неї були б цікавими. Це видобуток природних ресурсів, літакобудування — зокрема, серійне виробництво Ан–140 і Ан–148 та серійне виробництво турбореактивного двоконтурного двигуна АІ–28 для перспективних модифікацій літаків. «Розробка морських нафтогазових родовищ, що дає можливість вийти на видобуток 10,3 млрд. куб. метрів природного газу та надходження до бюджету додатково біля 1 млрд. грн. у рік», — уточнив Прем’єр. Урядовці були би не проти відродити власне сільськогосподарське машинобудування. Першим кроком мало б стати технічне переоснащення тракторного виробництва на ВО «Південьмаш ім. Макарова».

Знайшла відображення на папері й ідея гуртових сільськогосподарських ринків у центральній, західній  та південній частинах України. «Аби ринковими методами регулювати ціни на внутрішньому ринку і посилити експорт­ний потенціал», — заявив Азаров. Ну і звичайно ж, у пріоритетах числилася «годувальниця» нашої держави — металургія. Серед щасливчиків — ВАТ «Запоріжсталь» та «Донецький металургійний завод», на яких планують замінити енергоємне обладнання із виробництва сталі та прокату на енергоефективне. Останнім «хітом» переліку стали космічні технології: впровадження проекту «Організація виробництва супутникової навігаційної апаратури користувачів систем ГЛОНАС та GPS» у Харківському   інституті радіотехнічних вимірювань. Інтерес до цієї теми ще раніше виявляла Росія.

А ТИМ ЧАСОМ...

Накопичувальні внески збільшать пенсії

«Пенсійна реформа за десять років вивільнить 1,8% ВВП України для потреб пенсіонерів», — заявив віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко. При цьо­му збереження солідарної пенсійної системи, яка існує сьогодні, зробить цей перехід м’якшим для літніх людей. На думку Тігіпка, впровадження накопичувальних рівнів пенсійної системи забезпечить підвищення пенсій. Так, зокрема, вважає й керівник проектів компанії з управління активами «Кінто» Олена Васильченко. «Головна мета пенсійної реформи — підвищення пенсій і надання громадянам гідного пенсійного забезпечення в середньостроковій перспективі. Досягти цього за нинішнього стану солідарної пенсійної системи можна лише завдяки накопичувальним рівням — впровадженню обов’язкового накопичувального страхування і розвитку добровільного недержавного пенсійного забезпечення. Адже саме в накопичувальній системі передбачається інвестування персоніфікованих внесків учасників», — стверджує експерт.

 

ЩО УХВАЛИВ КАБМІН

Неоподатковане кіно та ініціативний космонавт

Звільнено від оподаткування податком на додану вартість — послуги з утримання осіб у будинках–інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів.

Звільнено від сплати земельного податку — виробників національних фільмів.

Розглянуто Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи. Передбачається встановити єдині підходи та вимоги до організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

Також розглянуто перелік компонентів рідкого ракетного палива, що підлягають утилізації у 2011—2012 роках. Відтак триватимуть роботи з утилізації меланжу, відповідно до вимог Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Передбачається знищити понад 12 тис. тонн компонентів рідкого ракетного палива.

Затверджено рішення щодо підготовки та відзначення 90–річчя від дня народження льотчика–космонавта Георгія Тимофійовича Берегового — з ініціативи якого свого часу зняли судимості з нинішнього Президента України.