Посмажене шматками сало з прорістю запросто може замінити котлету чи куряче стегенце. Навіть просто з куснем хліба шкварки — це смачно. А якщо додати тушковану квашену капусту — виходить практично повноцінний обід. А ось іще кілька ідей «до шкварок».
«Карнавальна» капуста. Потрібно: по однiй голівці білокачанної капусти (близько 3 кг) та часнику, 3 середнього розміру буряки. Для маринаду: 1,5 л води, по 2 столові ложки солі та цукру, 1,5 — оцту, 10—15 горошин чорного перцю, 3 лаврові листки, півсклянки олії. Спочатку ріжемо капустину начетверо, вирізаємо качанчик, потім кожну з частин — ще на 4—5 частин, щоб мати часточки однакового розміру. Часник січемо, буряк тремо на велику тертушку. У велику емальовану каструлю викладаємо шарами капусту і буряк із часником, щоб останні були верхнім шаром. В іншій каструлі готуємо маринад — вода, олія, сіль, цукор, лаврове листя, перець — і ставимо на вогонь. Коли маринад прокипить хвилин зо дві, потрібно влити оцет, швидко перемішати і відразу зняти з плити. Гарячим маринадом залити капусту з буряком, накрити тарілкою і придушити пресом. Каструлю накрити кришкою, «закутати» рушником чи ковдрою і поставити у тепле місце. Через добу вже можна смакувати маринованою капустою червоного кольору (яскравість фарбування значною мірою залежить від білизни свіжої капусти). Але чим довше маринується білокачанний овоч — тим він смачніший. До речі, у цієї капусти немає бурякового присмаку.
Вівсяно–гречані оладки. Потрібно: 0,5 л молока, 1,5 склянки вівсяних пластівців швидкого приготування, 1—2 яєць, 4—5 столових ложок гречаного борошна, по 1 великій цибулині та морквині, сода на кінчику чайної ложки, погашена оцтом, сіль, чорний мелений перець. Вівсяні пластівці заливаємо гарячим молоком, накриваємо і залишаємо на 20 хвилин, щоб розбухли. Потім додаємо борошно, погашену соду, яйця, натерту цибулю (на великій тертушці) і моркву (на дрібній). Можна також додати свіжий кріп, петрушку, мелений мускатний горіх. Солимо, перчимо і смажимо, як звичайні оладки.
Кукурудзяні варениці. Потрібно: 140 г кукурудзяного борошна та 180 г — пшеничного, 1 яйце, 80 г молока, сіль. Усі інгредієнти замішуємо і готуємо тісто. Розкачуємо його завтовшки 3—4 мм, нарізаємо ромбиками (2—3 см) і варимо у підсоленій воді до готовності — поки не спливуть. Додаємо шкварки, смажену цибулю — швидко, просто, смачно й ситно.