Шанс на гiдне завтра

30.12.2010
Шанс на гiдне завтра

Юні учасники на літніх культурно–оздоровчих заходах, які масово проводить Благодійний фонд Герберта Степіча.

За що люди зазвичай пишаються своєю компанією? За гарні показники, нагороди, високі рейтинги? Частково так. Предметом їхньої гордості є, не в останню чергу, людяність роботодавця, його соціальна відповідальність та благодійництво.

 

Криза поставила всі сфери бізнесу, а особливо — банківський, у нелегкі умови. Та, попри складні для всіх часи, Райффайзен Банк Аваль продовжує активну доброчинну та спонсорську діяльність, підтримуючи низку соціальних проектів та надаючи допомогу людям, які її потребують. Пріоритетними напрямами доброчинної діяльності банку стало надання допомоги благодійним організаціям, які підтримують дитячі та медичні заклади, ветеранським організаціям та установам, що здійснюють догляд за людьми похилого віку, інвалідами. Крім того, він постійно надає адресну благодійну допомогу закладам охорони здоров’я, навчальним та дошкільним закладам, дитячим будинкам, установам соціального захисту, громадським організаціям, місцевим органам влади тощо. Також на регулярній основі Райффайзен Банк Аваль надає благодійну допомогу лікувальним та навчальним і дошкільним закладам у вигляді комп’ютерної та офісної техніки. І йдеться про десятки таких проектів по всій Україні та про сотні тисяч гривень наданої допомоги.

Стає гарною традицією банку проводити благодійні толоки у дитячих будинках, на дитячих ігрових майданчиках та в міських парках із нагоди як, власне, банківських річниць, так і місцевих свят. Така колективна праця заради благородної мети по–справжньому гуртує команду, пробуджуючи в учасників найкращі людські риси. І ці добрі спільні справи знаходять відгук у серцях: уже з власної ініціативи працівники Райффайзен Банку Аваль у свій вільний час разом із рідними та друзями шукають можливість допомогти дитячим будинкам, подарувати маленьким вихованцям своє тепло й увагу. Успішною вже не один рік є ініціатива різних регіональних офісів банку щодо проведення благодійних аукціонів у рамках корпоративних заходів, зібрані кошти від яких спрямовуються на лікування колег, надання їм матеріальної допомоги чи на інші доброчинні цілі. Останнім часом у банку також поширюються такі форми благодійності як придбання подарунків для вихованців дитячих будинків за власні кошти співробітників, волонтерство, донорство тощо.

Із січня 2009 року в Україні діє представництво благодійного фонду «Г.Степіч ЦЕЕ Чаріті — Асоціація з підтримки благодійних проектів у Центральній та Східній Європі» (H. Stepic CEE Charity — Association to Support Charity Projects in Central and Eastern Europe). Очолює цю організацію в нашій країні заступник голови правління Райффайзен Банку Аваль Корнеліус Граніг. Подібні представництва фонду діють у багатьох країнах, де працюють дочірні банки групи Райффайзен.

Цей благодійний фонд, створений за ініціативи голови правління Райффайзен Банк Інтернаціональ Герберта Степіча. Фонд опікується підлітками, дітьми та жінками, які цього потребують, із метою сприяння покращенню їхнього життя. «Г.Степіч ЦЕЕ Чаріті» самостійно чи у співпраці з іншими організаціями розробляє та впроваджує соціальні, культурні, освітні проекти та програми з охорони здоров’я у країнах Східної та Центральної Європи.

В Україні за фінансової підтримки представництва Благодійного фонду «Г.Степіч ЦЕЕ Чаріті» цього року вже реалізовано декілька довгострокових благодійних проектів. Зокрема у травні в мальовничій частині лісопаркової зони міста Харкова було відкрито приватний дитячий будинок «Отрадное», і представництво фонду профінансувало будівництво одного із трьох будинків притулку для сиріт. За фінансової підтримки Райффайзен Банку Аваль, Благодійного фонду «Г.Степіч ЦЕЕ Чаріті» та інших благодійників було відбудовано зруйнований вибухом побутового газу дитячий будинок сімейного типу для сиріт у селищі Бортничі поблизу Києва. Тепер у сучасних комфортних умовах та оточені батьківською любов’ю і турботою діти, у житті яких колись були й не найкращі часи, зростатимуть щасливими та матимуть шанс на гідне майбутнє.

А у вересні вже на Львівщині розпочала роботу благодійна пекарня у селі Пнікут, реконструкцію якої було профінансовано фондом «Г.Степіч ЦЕЕ Чаріті» та місією Карітас–Спес Україна. Хліб та духмяну здобу у цій пекарні випікають для соціальних закладів та інших потребуючих. Тоді ж таки у Пнікуті було посвячено другий дитячий будинок сімейного типу (перший відкрили у 2007 році). Із часом тут планують розбудувати ціле містечко для дітей, позбавлених батьківської опіки.

Допомогти дітям та дорослим, які страждають від посттравматичних розладів, має й видана за підтримки фонду психотерапевтична книга Гельги Керншток–Редль «Цілющі історії для дітей» українською мовою.

У 2010 році Банк продовжував підтримувати благодійні організації та фонди, а також громадські та гуманітарні організації. Так, благодійну допомогу надано Міжнародному благодійному фонду «Україно! Я за тебе!» на підтримку доброчинного проекту «Подаруй дитині радість»; Київському міському благодійному фонду соціального захисту в’язнів — жертв нацистських переслідувань; Міжнародному благодійному фонду «Спорт і діти» для проведення благодійної акції «Планета бажань», а також Міжнародному благодійному фонду «Мистецька скарбниця» на підтримку доброчинного проекту «Книжковий кошик», який передав книги школам–інтернатам та бібліотекам України. Підтримку банку отримали також громадські організації, що опікуються українською національною культурою: Шевченківський національний заповідник — на реконструкцію меморіалу Т. Г. Шевченка у м. Каневі; Національна спілка театральних діячів України — на підтримку ветеранів сцени; Чернігівський академічний симфонічний оркестр «Філармонія» для проведення міжнародного фестивалю класичної музики тощо.

Не залишають поза увагою тих, ким вони опікуються вже не один рік, і регіональні дирекції Райффайзен Банку Аваль. Тернопільська дирекція, приміром, взяла участь у благодійному марафоні «Добро повертається», організованому Тернопільською обладміністрацією для допомоги дітям–сиротам та дітям, позбавленим батьківської опіки. Дирекція банку у Луганській області спільно із СК «Кредо–Класік» придбала сучасний якісний кисневий концентратор для обласної дитячої клінічної лікарні, організувала унікальний конкурс–пленер молодих художників «Осінні барви», не раз відвідала з подарунками будинок–інтернат для дітей з обмеженими можливостями. А Львівська ОД навіть отримала почесне звання «Помічник Святого Миколая» за свої благодійні ініціативи. І подібних прикладів чимало — так добрими справами по всій Україні «вимощено» репутацію Райффайзен Банку Аваль, і тисячі зігрітих його теплом дітей та нужденних людей промовляють слова вдячності.

Галина БЛАГОПОЛУЧНА