Вуха з батьківщини «героя»

29.12.2010

«Кролика у Китаї практично не їдять не тільки в «його» рік, а в принципі», — розповідає киянка Лариса Розумака. Лариса — програміст, але її найбiльшим захопленням є Схід, тож жінка тричі побувала власним коштом у Китаї. «Я спеціально цікавилася у тамтешніх гідів, у сім’ях, де жила, — веде далі Лариса. — Мені розповіли, що в рік, символом якого є та чи інша тварина, китайці намагаються не їсти чи не використовувати в побуті зроблене з цієї тварини. Наприклад, не користатися шкірами тигра чи корови в рік відповідно Тигра або Корови, не вживати страви зі змії у рік Змії тощо».

Кролик є чужинцем у культурі славетної китайської кухні, чи радше — кухонь, адже вона складається з восьми різних, так би мовити, діалектних кухонь. Гуандунська лягла в основу того, що на Заході називають узагальнено «китайською кухнею». Китайці їдять, як нам здається, усе — змій, птахів, комах, водорості, деревні гриби. «Але не собак та кроликів. А котів?» — запитала у китаянки Ян Ши Ян, яка останні роки мешкає в Києві і займається постачанням ширвжитку з Піднебесної. «Ні, — сміється вона. — Не тому, що коти священні у рік Кота–Кролика. А тому що неїстівні. Ми охочіше їстимемо жаб’ячі лапки, ніж кролятину. Досі не розумію, чому в Україні думають, що французи їдять жаб. Це ми їх їмо, а не французи».

Ян Ши Ян вважає, що від поїдання деяких символів року її співвітчизникам важко відмовитися: «От курка чи свиня — це м’ясна основа всіх різновидів китайської кухні. Я не думаю, що більшість китайців не їстиме свинини в рік Свині чи курятини в рік Півня. Це не є священним чи недоторканним. Зверніть увагу на те, що новий рік за місячним календарем настає не в ніч на 1 січня, а до першого молодого місяця у сузір’ї Водолія, тобто у період з 21 січня до 21 лютого». А на новорічних столах усіх китайців будуть не кролі, а традиційні різноманітні пельмені.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>