Між ними, донецькими

28.12.2010

Наприкінці минулого тижня Президент Віктор Янукович зробив низку призначень, які можна розглядати як другу хвилю адмінреформи. Головою Державної податкової служби він поставив Віталія Захарченка.

Як і попередній керівник ДПАУ Олександр Папаїка, новий глава вважається близьким до старшого сина Президента Олександра Януковича. Захарченко — уродженець міста Костянтинівка Донецької області, на початку 2000–х років працював заступником начальника управлінь МВС на Донеччині. Уже цього року він був переведений із полтавської податкової до ДПАУ, де став першим заступником голови.

Новим першим заступником керівника ДПАУ призначено уродженця Донецька Андрія Головача; він суміщатиме це з посадою начальника податкової міліції. Головач змінив Віктора Шейбута, який вважався людиною, близькою до Прем’єра Миколи Азарова.

Папаїка вчора став радником Прем’єр–міністра України. До речі, пан Азаров учора визнав, що в найближчі десять років податкову міліцію не буде ліквідовано, хоча «все треба робити так», аби через десять років без неї можна було обійтися.

Президент призначив Дмитра Колесникова главою Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном (раніше його звільнили з посади міністра промисловості та підприємництва у зв’язку з проведенням адмінреформи).

Екс–міністр транспорту Костянтин Єфименко став першим заступником міністра інфраструктури, а екс–міністр праці та соцполітики Василь Надрага — першим заступником міністра соціальної політики.

Колишній міністр ЖКГ Юрій Хіврич став першим заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства; екс–міністр у справах сімії, молоді і спорту Равіль Сафіуллін — головою Державної служби молоді та спорту.

Президент також утворив низку держслужб замість розформованих державних комітетів. Увільнивши з посади заступника міністра внутрішніх справ Дмитра Ворону, Янукович поставив його керівником Державної міграційної служби. Олександр Осауленко звично став головою Державної служби статистики. Олександр Хохотва очолив Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки. Ігор Лисенко — головою Держагентства земельних ресурсів. Комуністка Ольга Гінзбург знову буде головою Державної архівної служби. Іван Бісюк очолив Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, а Катерина Копилова — Держагентство з питань кіно.

Янукович також звільнив керівника Головного контрольно–ревізійного управління Петра Андреєва і призначив його головою Державної фінансової інспекції.