Очима б з’їв

22.12.2010

Миска «Олів’є» на новорічному столі — якось не вишукано, буденно. Тому варто згадати, що салати можна подавати різними способами. Щоб не було, як наші предки підмітили: уміла готувати, та не вміла подавати.

 

Класика поза конкуренцією

Коктейль–салати, інгредієнтами яких є морепродукти та екзотичні плоди, подають у креманках. Ставлять їх кожному праворуч від основної тарілки. Оригінальною ємкістю для салату також може стати половинка шкірки апельсина. Найпростіше вичистити з неї плід, а потім вирізати «зубчики». Наповнити натуральну вазочку можна салатом із тунцем та апельсином. Беріть 1 банку тунця в олії (185 г), м’якоть 1 великого солодкого апельсина, 3 помідори, 7—10 оливок, 50 г листя зеленої цибулі, 1 великий зубок часнику, 1–2 столові ложки зелені кінзи (можна замінити рукколою чи петрушкою), по 2–3 столовi ложки олії, соку лимона та апельсина, сіль і білий мелений перець. Спочатку ріжемо кільцями оливки і подрібнюємо цибулю. З помідорів вичищаємо насіння і ріжемо кубиками. З часточок апельсина знімаємо плівки і кожну ріжемо начетверо. До всього цього додаємо розділені шматки риби. Змішуємо подрібнений часник iз соком апельсина і лимона, солимо, перчимо за смаком, додаємо олію (бажано оливкову) — цією заправкою поливаємо підготовлені інгредієнти, акуратно перемішуємо і викладаємо в одноразовий апельсиновий «посуд». Зверху притрушуємо кінзою.

Ще один спосіб подачі салатів — геометричний «стовпчик» чи «квадрат» на закусочній тарілці. «Пасочки» тримаються купи спочатку у спеціальному металевому чи пластиковому контурі, а потім і без нього. Такі, як правило, майонезні салати особливо красиво виглядають на тарілці, якщо не просто змішані, а викладені пошарово. Наприклад, салат «Норвегія». Для нього потрібні авокадо та зелене кисло–солодке яблуко (Грені Сміт чи Семеренка), варені картопля у мундирі та яйця (по 3 штуки), свіжі огірки та філе оселедця (по 2 штуки), каперси (3–6 штук, можна замінити оливками чи шматочками солоного огірка), майонез (2 столові ложки), гірчиця (1 ст. л.) та лимонний сік. Картоплю натерти на велику тертушку, змішати з майонезом, посолити, поперчити за смаком. Потерті яйця змішати з гірчицею; окремо натерти огірки без шкірки та почищені яблука, які відразу треба збризнути лимонним соком. Авокадо чистимо, ріжемо на дрібні кубики і теж скроплюємо соком лимона. Філе оселедця ріжемо смужками шириною 1 см. На тарілку в кулінарне кільце інгредієнти викладаємо у такій послідовності: картопля, огірок, яйце, яблуко, авокадо, оселедець. Потім кільце знімаємо і прикрашаємо салат каперсами та зеленню кінзи.

Художня самодіяльність

Подати салат красиво можна і без додаткових пристосувань чи спеціального посуду — просто пофантазувати і викласти страву у формі ялинки, подарункового чобітка чи сніговика. Один із варіантів — «Дід Мороз», який може замінити на святковому столі традиційний салат iз крабових паличок. Щоб викласти на великій тарелі головного персонажа зимових свят, потрібні 5 варених яєць, 250 г крабових паличок, 2 свіжі огірки, половина червоної болгарської перчини, 1 кисло–солодке яблуко, 2 плавлені сирки, пучок зеленої цибулі, 1–2 зубки часнику, пачка майонезу. Спочатку дрібно нарізаємо крабові палички та зелену цибулю; розчавлюємо виделкою два жовтки; огірки, яблуко та один сирок тремо на крупну тертушу. Усе солимо, перчимо і змішуємо з майонезом у допоміжній мисці — вийде ніжний за смаком салат. (Якщо ви любите гострі страви — свіжі огірки замініть на солоні, яблуко не кладіть зовсім, а замість зеленої цибулі беріть звичайну ріпчасту). Окремо потріть на тертушку білок 5 яєць та плавлений сирок, додайте до них розчавлений часник і заправте все майонезом. Болгарський перець поріжте дрібними кубиками. Беріть велику тарелю і «крабовим» салатом викладайте обличчя Діда Мороза, бороду і шапку з відворотом. Далі обличчя притрусіть розім’ятими жовтками (залишалося у вас ще 3), опушку шапки та бороду накрийте білково–сирною закускою, а основну частину головного убору — червоними кубиками перцю. Деталі, що довершують образ: очі й ніс– оливки чи маслини (або шматки солоного огірка) та рот — смужка червоного перцю.

«Веселкова квітка» — це композиція на великій тарелі, яку вистилають листям зеленого салату, що має трохи звисати. У центр викладаємо розім’яті консервовані сардини в олії (1 банка) або «соломку» шинки (200 г). Потім від центру через рівні проміжки відходять три «пелюстки» з потертого вареного буряка (2 штуки), між ними — «пелюстки» з потертої сирої моркви (2 штуки) такої ширини, щоб залишилося місце для трьох «пелюсток» із консервованого зеленого горошку та ще трьох — із зеленої цибулі (слідкуйте, щоб не зійшлися поряд два зелені кольори). Цей салат змішують уже за столом — тоді ще перед подачею на сардини чи шинку вичавлюємо півпачки майонезу. Або на загальній тарелі зовсім не змішують: а кожен бере собі інгредієнти, які найбільше до смаку і робить індивідуальну страву. Головне — не забути поставити соусник із майонезом і набір зі спеціями, оцтом та оліями.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>