Миска «Олів’є» на новорічному столі — якось не вишукано, буденно. Тому варто згадати, що салати можна подавати різними способами. Щоб не було, як наші предки підмітили: уміла готувати, та не вміла подавати.
Класика поза конкуренцією
Коктейль–салати, інгредієнтами яких є морепродукти та екзотичні плоди, подають у креманках. Ставлять їх кожному праворуч від основної тарілки. Оригінальною ємкістю для салату також може стати половинка шкірки апельсина. Найпростіше вичистити з неї плід, а потім вирізати «зубчики». Наповнити натуральну вазочку можна салатом із тунцем та апельсином. Беріть 1 банку тунця в олії (185 г), м’якоть 1 великого солодкого апельсина, 3 помідори, 7—10 оливок, 50 г листя зеленої цибулі, 1 великий зубок часнику, 1–2 столові ложки зелені кінзи (можна замінити рукколою чи петрушкою), по 2–3 столовi ложки олії, соку лимона та апельсина, сіль і білий мелений перець. Спочатку ріжемо кільцями оливки і подрібнюємо цибулю. З помідорів вичищаємо насіння і ріжемо кубиками. З часточок апельсина знімаємо плівки і кожну ріжемо начетверо. До всього цього додаємо розділені шматки риби. Змішуємо подрібнений часник iз соком апельсина і лимона, солимо, перчимо за смаком, додаємо олію (бажано оливкову) — цією заправкою поливаємо підготовлені інгредієнти, акуратно перемішуємо і викладаємо в одноразовий апельсиновий «посуд». Зверху притрушуємо кінзою.
Ще один спосіб подачі салатів — геометричний «стовпчик» чи «квадрат» на закусочній тарілці. «Пасочки» тримаються купи спочатку у спеціальному металевому чи пластиковому контурі, а потім і без нього. Такі, як правило, майонезні салати особливо красиво виглядають на тарілці, якщо не просто змішані, а викладені пошарово. Наприклад, салат «Норвегія». Для нього потрібні авокадо та зелене кисло–солодке яблуко (Грені Сміт чи Семеренка), варені картопля у мундирі та яйця (по 3 штуки), свіжі огірки та філе оселедця (по 2 штуки), каперси (3–6 штук, можна замінити оливками чи шматочками солоного огірка), майонез (2 столові ложки), гірчиця (1 ст. л.) та лимонний сік. Картоплю натерти на велику тертушку, змішати з майонезом, посолити, поперчити за смаком. Потерті яйця змішати з гірчицею; окремо натерти огірки без шкірки та почищені яблука, які відразу треба збризнути лимонним соком. Авокадо чистимо, ріжемо на дрібні кубики і теж скроплюємо соком лимона. Філе оселедця ріжемо смужками шириною 1 см. На тарілку в кулінарне кільце інгредієнти викладаємо у такій послідовності: картопля, огірок, яйце, яблуко, авокадо, оселедець. Потім кільце знімаємо і прикрашаємо салат каперсами та зеленню кінзи.
Художня самодіяльність
Подати салат красиво можна і без додаткових пристосувань чи спеціального посуду — просто пофантазувати і викласти страву у формі ялинки, подарункового чобітка чи сніговика. Один із варіантів — «Дід Мороз», який може замінити на святковому столі традиційний салат iз крабових паличок. Щоб викласти на великій тарелі головного персонажа зимових свят, потрібні 5 варених яєць, 250 г крабових паличок, 2 свіжі огірки, половина червоної болгарської перчини, 1 кисло–солодке яблуко, 2 плавлені сирки, пучок зеленої цибулі, 1–2 зубки часнику, пачка майонезу. Спочатку дрібно нарізаємо крабові палички та зелену цибулю; розчавлюємо виделкою два жовтки; огірки, яблуко та один сирок тремо на крупну тертушу. Усе солимо, перчимо і змішуємо з майонезом у допоміжній мисці — вийде ніжний за смаком салат. (Якщо ви любите гострі страви — свіжі огірки замініть на солоні, яблуко не кладіть зовсім, а замість зеленої цибулі беріть звичайну ріпчасту). Окремо потріть на тертушку білок 5 яєць та плавлений сирок, додайте до них розчавлений часник і заправте все майонезом. Болгарський перець поріжте дрібними кубиками. Беріть велику тарелю і «крабовим» салатом викладайте обличчя Діда Мороза, бороду і шапку з відворотом. Далі обличчя притрусіть розім’ятими жовтками (залишалося у вас ще 3), опушку шапки та бороду накрийте білково–сирною закускою, а основну частину головного убору — червоними кубиками перцю. Деталі, що довершують образ: очі й ніс– оливки чи маслини (або шматки солоного огірка) та рот — смужка червоного перцю.
«Веселкова квітка» — це композиція на великій тарелі, яку вистилають листям зеленого салату, що має трохи звисати. У центр викладаємо розім’яті консервовані сардини в олії (1 банка) або «соломку» шинки (200 г). Потім від центру через рівні проміжки відходять три «пелюстки» з потертого вареного буряка (2 штуки), між ними — «пелюстки» з потертої сирої моркви (2 штуки) такої ширини, щоб залишилося місце для трьох «пелюсток» із консервованого зеленого горошку та ще трьох — із зеленої цибулі (слідкуйте, щоб не зійшлися поряд два зелені кольори). Цей салат змішують уже за столом — тоді ще перед подачею на сардини чи шинку вичавлюємо півпачки майонезу. Або на загальній тарелі зовсім не змішують: а кожен бере собі інгредієнти, які найбільше до смаку і робить індивідуальну страву. Головне — не забути поставити соусник із майонезом і набір зі спеціями, оцтом та оліями.