Це вам не «Рукі ввєрх», це ще та «ТаРУТА»

22.12.2010
Це вам не «Рукі ввєрх», це ще та «ТаРУТА»

Гурт «ТаРУТА».

24 грудня під час книжкового ярмарку «Медвін/Книжка року» відбудеться церемонія вшанування лауреатів Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року» (грудневу виставку–ярмарок влаштовано спеціально під урочисту церемонію з тим, аби відвідувачі могли придбати книжки–лауреати за цінами виробника). А 23 грудня о 12.00 відбудеться відкриття ярмарку, яке швидко і непомітно перетвориться на гала–автограф–сесію авторів, чиї книжки фігурують у Коротких списках рейтингу. Очікуємо на участь Марії Матіос із «Вирваними сторінками з автобіографії», Юрія Винничука з «Грушами в тісті», Сергія Жадана із «Ворошиловградом», Оксану Забужко з «Музеєм покинутих секретів», Юрія Макарова з «Генієм місця», Василя Шкляра з «Елементалом» та багато інших — словом, Гала–автограф–сесія!

Фінал «Книжки року» — це урочисте і водночас святкове завершення річної діяльності авторів, видавців, експертів. Щоразу ця імпреза виконується у неповторному стилі: творили дійство і знамениті режисери — Дмитро Богомазов, Влад Троїцький, — і відомі у вузьких колах, як Михайло Бриних. Відповідно, і виконавців кожен добирав на свій смак: Андрій Середа і «Кому вниз», Марійка Бурмака і Фома, «Пропала Грамота», «Древо», «Даха Браха»...

Нині формат і стиль продиктовані наближенням Різдва Христового і Нового року. Програма, звичайно, буде святково піднесеною і з сюрпризами, обов’язково прив’язана до книжкової теми і до модерного українського мистецтва. Починаємо вертепною виставою студентського театру «Вавилон» (художній керівник і режисер — Ірина Савченко, режисер — Альона Шашко) та вокального ансамблю «Купава» (художній керівник — Євгенія Чугунова) Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Окрім театру й ансамблю, виступатиме також аспірантка НПУ Руслана Лоцман — співачка з сильним і самобутнім голосом.

Обрамлення вечора створюватиме етно–рок гурт «ТаРУТА», який на закриття церемонії влаштує майстер–клас автентичного народного танцю, і кожний зможе ще й затанцювати — Різдво ж бо!

Фронтмен етно–метал гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк виконає пісні на вірші відомих поетів і на власні тексти. І нарешті — ексклюзивне прем’єрне виконання нового циклу пісень на вірші Оксани Забужко знаменитим дуетом «Тельнюк: сестри». Сучасна українська книжка + сучасна українська музика = модерна українська культура.

Галина РОДІНА,
директор Всеукраїнського рейтингу
«Книжка року»