Мінус вплив на суддів

17.12.2010

Президент вивів зі складу Вищої ради юстиції Валерія Хорошковського. В указі Віктора Януковича йдеться про те, що голова Служби безпеки вирішив звільнитися за власним бажанням.

Робота Хорошковського одночасно у двох поважних структурах (на доважок — ще й контроль над медіа–імперією «Інтер») була предметом критики з боку опозиції та правозахисників. Ба більше, міжнародна спільнота неодноразово критикувала Хорошковського за багатозначне сумісництво.

«Звичайно, рішення — це позитивний крок, — зазначив у коментарі «УМ» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з питань прав людини Володимир Яворський. — Цього чекали всі, не лише правозахисники. Там був відвертий конфлікт інтересів. Керівник правоохоронного органу не може бути членом структури, яка має повноваження призначати та звільняти суддів». УГСППЛ виступила організатором антипремії «Будяк року», яку присуджують тим, хто відзначився найбільшими порушеннями прав людини. Хорошковський зайняв у цьогорічному рейтингу друге місце — у тому числі за те, що він мав можливість для «контролю за винесенням суддями рішень».

Сам Валерій Хорошковський не вбачав конфлікту інтересів у власній діяльності. Під час жовтневої поїздки у Брюссель голова СБУ запевняв європейських політиків, що, працюючи у ВРЮ, він лише знайомиться з кандидатами на посади суддів, «перевіряючи їх, у тому числі, на предмет корупції». Хорошковський запевнив Брюссель, що не тримається за посаду. Зокрема, після вечері з главою СБУ депутат Європарламенту Чарльз Теннок розповів: «Хорошковський обіцяв, що, якщо для міжнародної спільноти буде таким неприйнятним його перебування у Вищій раді юстиції, то він піде у відставку з посту члена ВРЮ», — заявляв Теннок у інтерв’ю виданню «Главком».