Білі нитки на шубі Леді Ю

17.12.2010
Білі нитки на шубі Леді Ю

Арештовувати Тимошенко не будуть — це означало б, що Янукович готовий довести утиски опозиції до найвищої межі, стати «пізнім Кучмою» вже на першому році президентських повноважень і вкрай зіпсувати стосунки із Заходом. А справу Юлії Володимирівні «пришили» насамперед для того, щоб обмежити пересування по країні, спілкування і вплив на виборців. Також від «криміналізованої» опозиціонерки мають відвернутися спонсори, і взагалі її реноме погіршиться.

Арешт Тимошенко цілком можливий — недарма влада обрала для порушення кримінальної справи проти лідерки БЮТ новорічний період, коли суспільство цікавиться політичними загостреннями найменше.

У ці дні різні аналітики висловлюють припущення щодо майбутнього Юлії Тимошенко в обох згаданих напрямах. Учора БЮТівці заблокували роботу парламенту, протестуючи проти політичного переслідування своєї лідерки. Але головні випробування ще попереду.

 

Справа про підписку

«Мені вручили повістку, і я буду в прокуратурі в понеділок, 20 грудня, о 14:00. Я обов’язково буду з адвокатом», — повідомила лідерка БЮТ. Уточнення «з адвокатом» у даному випадку важливе для сторони Тимошенко. Адже, казала екс–Прем’єрка позавчора, слідчі нібито не мають юридичного права обрати запобіжним заходом підписку про невиїзд, якщо підслідний прийшов без адвоката. Але в Генеральної прокуратури своє бачення: Юлія Тимошенко, проти якої порушено кримінальну справу, ще від середи перебуває на підписці про невиїзд. Про це журналістам повідомив керівник прес–служби ГПУ Юрій Бойченко. «Це право слідчого — взяти на підписку про невиїзд із місця постійного проживання без дозволу слідчого у справі», — зазначив спікер прокуратури.

Адвокат Тимошенко, нардеп від БЮТ Віктор Швець — голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, у коментарі сайту «Главком» висловив своє бачення ситуації: «Юлія Тимошенко не розписувалася під постановою про застосування до неї підписки про невиїзд. Слідчі брутально порушили її право на захист. А тому і застосування до Тимошенко підписки про невиїзд — незаконне, з грубим порушенням статті 59 Конституції і статті 69 з позначкою 1 Кримінально–процесуального кодексу. Тому ми не визнаємо цю підписку про невиїзд, адже ці слідчі дії були виконані з порушеннями законодавства».

Юрист повідомив, що Ю.В.Т. вже оскаржила це рішення у Генерального прокурора. Утім, як бачиться, це тимчасова колізія, бо ніщо не завадить слідчим узяти лідерку опозиції на підписку в понеділок.

У передчутті «інформаційної бомби»?

Учора сесійне засідання парламенту не почалося ані вранці, ані після погоджувальної ради вдень, ані надвечір — депутати від БЮТ заблокували президію й урядову ложу, вимагаючи закрити кримінальні справи проти своїх лідерів. У залі — плакати на кшталт «Руки геть від Тимошенко!»

«Справи проти Тимошенко і Турчинова були зістряпані нашвидкуруч і не мають під собою жодних підстав», — заявив БЮТівець Роман Забзалюк. Головною метою влади, за його словами, є послаблення опозиції, аби вона не змогла взяти участь у парламентських виборах.

У Верховій Раді мало б відбутися слухання закону про держбюджет–2011 у другому читанні. Керівник фракції «Регіонів» Олександр Єфремов обіцяв, що більшовики знайдуть спосіб, як провести голосування: «Нам ніхто не стоятиме на заваді для того, щоб ухвалити Державний бюджет. Ми організовуємо роботу парламенту так, щоб усі засадничі документи в державі, які мають бути ухвалені цього року, були ухвалені».

«Регіонал» Михайло Чечетов пообіцяв, що його фракція ліквідує «барикаду» у п’ятницю. І висловив оригінальну думку щодо підстав БЮТівського блокування: мовляв, 17 грудня в парламенті «має вибухнути інформаційна бомба, яка може поховати остаточно залишки політичного рейтингу фракції БЮТ», тож опозиція й не хоче дати слово обвинувачам. Чечетов має на увазі виступ міністра фінансів Ярошенка про аудит фінансової діяльності попереднього Кабміну, передбачений у рамках «години питань до уряду».

 

РЕАКЦІЯ ЗАХОДУ

Сполучені Штати виступають за «відкрите й прозоре» розслідування Генеральною прокуратурою України кримінальної справи проти Юлії Тимошенко. Про це, за повідомленням агенції «Українські новини», сказав тимчасовий повірений у справах посольства США Ерік Шульц. Коментарів щодо самої справи Шульц не дав, тому що вважає неетичним висловлюватися про внутріполітичне життя України.

Натомість колишня співдоповідачка ПАРЄ з питань України Україні Ханне Северінсен закликала Президента Януковича припинити кримінальне переслідування своїх опонентів. Агенція УНІАН передає таку думку пані Северінсен, котра останнім часом співпрацювала з БЮТ: Юлію Тимошенко взяли на підписку про невиїзд, щоб запобігти її участі в саміті Європейської народної партії в Брюсселі. Європейська депутатка називає такі методи «антидемократичними й антиєвропейськими».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Олександра Тимошенка, чоловіка лідери БЮТ, виписали з реанімації Київського міського центру серця, де йому розріджували кров (діагноз — тромбоемболія легеневої артерії, тобто закупорка легеневої артерії тромбом, що відірвався), і перевели у звичайну палату реабілітаційного відділення. «Тепер його життю нічого не загрожує», — повідомив завідувач відділення інтенсивної терапії Ігор Кузьмич.

 

ЗАКИДИ

Справа на три мільярди. Для пенсіонерів

Юлія Тимошенко проходить у справі, яку розслідує ГПУ, як підозрювана у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу («перевищення влади, або службових повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки»). Справу порушив слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури Євген Котець. Ідеться, нагадаємо, про нецільове використання коштів, отриманих Україною за продаж не викинутих парникових газів у рамках Кіотського протоколу. У 2009 році українське Агентство екологічних інвестицій уклало з японськими компаніями і профільним міністерством Іспанії п’ять договорів на суму 320 млн. євро, або 3,3 млрд. грн.

Два місяці тому в програмі «Велика політика» на каналі «Інтер» Юлія Тимошенко заявила: «Якщо б мені довелося це повторити, я б знову ці екологічні гроші направила на пенсії». А тепер Тимошенко і її юристи спростовують використання екологічних грошей на виплату пенсій.

«Потрібно зрозуміти одну річ. Гроші, отримані від японців, перебували в «Укрексімбанку» на валютному рахунку. І уряд тільки прийняв рішення перевести їх у національну валюту і розмістити на рахунку в Держказначействі. Туди їх і перерахували, і там вони перебувають на обліку до сьогоднішнього дня», — каже нардеп–юрист Віктор Швець. За словами адвоката Ю.В.Т., «це виключає будь–яку відповідальність. Не потрібно ніяких свідчень міністрів. Не потрібно робити з мухи слона і висмоктувати цю справу з пальця». До того ж, додає юрист, на засіданні Кабміну, коли ухвалювали рішення щодо «кіотських грошей», була присутня заступник Генпрокурора Тетяна Корнякова, і вона не казала, що відбувається щось незаконне.

Із паном Швецем можна погодитися в тому, що «склад злочину може бути тоді, коли доведено завдані збитки. А збитків немає, тому що гроші не зникли». Справді, опоненти говорили про зловживання уряду Тимошенко дуже багато, але коли дійшло до кримінальних переслідувань — витягнули на світ лише «кіотську справу», в якій головним злочином є переказ грошей із Держказначейства на виплату пенсій. У цій справі «пресують» і екс–віце–прем’єра Турчинова, і екс–міністра екології Філіпчука.