«Кабінет» для екс–міністрів

16.12.2010
«Кабінет» для екс–міністрів

Юлія Тимошенко знову на допиті у слідчих ГПУ. (Фото Рейтер.)

Правоохоронні органи почали нову серії кампанії з «відлову» міністрів, які входили до уряду Юлії Тимошенко. Більше того, вчора Генпрокуратура порушила кримінальну справу і щодо екс–Прем’єрки. Перед тим, у вівторок увечері, після допиту було затримано колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.

 

Запросили — і не відпустили

Для початку — про Георгія Філіпчука, якому цієї неділі має виповнитися рівно 60 років. Генеральна прокуратура поки що не розголошує, за що затримали екс–міністра екології. «У вівторок вдень пана Філіпчука викликали на допит в головне слідче управління ГПУ, і близько
20–ї години йому було пред’явлено звинувачення за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу («зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки»), — зазначив у розмові з «УМ» керівник прес–служби Генпрокуратури Юрій Бойченко. — За підозрою у вчиненні вказаного злочину його затримано у порядку, передбаченому ст. 115 КПК України. Досудове слідство у справі триває».

У ЗМІ обговорюють дві основні версії затримання екс–міністра. За одним із припущень, Філіпчук, який очолював міністерство із 2007 року й до інавгурації Віктора Януковича, проходить у справі про нецільове використання Кабміном коштів, одержаних від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу.

Водночас заступник голови БЮТ Олександр Турчинов каже, що Філіпчука затримали у рамках справи, пов’язаної з компанією Vanco та її стосунків з урядом у 2008 році. Колишній перший віце–прем’єр вважає, що затримання — це помста влади попередникам.

У відповідь пан Бойченко з Генпрокуратури наголосив, що ці припущення не мають відношення до обвинувачення. А сам Генеральний прокурор Віктор Пшонка припустив, що Філіпчука не просто візьмуть під варту, а й заарештують. «Дійсно, така справа є. Він дійсно затриманий, не арештований, а затриманий. Буде розслідуватися кримінальна справа — буде поставлено питання про його арешт», — цитує Пшонку УНІАН.

«Газова принцеса»–2?

Учора виявилося, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу ще й проти Юлії Тимошенко. Їй ін­кримінують зловживання бюджетними коштами, отриманими у рамках Кіотського протоколу.

«Терор проти опозиції триває. Тільки що у слідчого я з’ясувала, що проти мене особисто порушено кримінальну справу як раз за те, що екологічні гроші були спрямовані на пенсії, що я зробила великий злочин, що я людям виплатила пенсії, коли дійсно країна була в кризі», — цитує Тимошенко інтернет–видання «Українська правда».

До речі, лідерка БЮТ прийшла на допит у прокуратуру в дуже непростий для її сім’ї час. Чоловік екс–Прем’єрки Олександр Тимошенко із значними ускладненнями кровообігу потрапив у реанімацію (тромби). Юлія Володимирівна увесь час перебувала біля чоловіка, але все–таки відволіклася на прокуратуру.

Тимошенко повідомила, що до неї, як і до Філіпчука, теж хотіли застосувати запобіжний захід. «Без адвоката вони не мали права проводити жодних слідчих дій абсолютно. Але вони щось там робили. Вони хотіли висунути звинувачення, хотіли пред’явити підписку про невиїзд. Але вони не мають права це робити», — заявила Тимошенко.

Наступний до­пит Ю.Т. — у понеділок.

Лариса ГУТОРОВА,
Іван ДІДУШОК

 

ВЕСЬ СПИСОК

Тимошенко і Філіпчук стали не першими екс–урядовцями, яких узяла «під ковпак» нова влада. Нагадаємо, міністра економіки Богдана Данилишина ще з літа звинувачують у зловживанні владою та службовим становищем при координації державних закупівель. Він був затриманий Інтерполом у Чехії й чекає рішення про можливу екстрадицію.

Під вартою в Києві перебувають екс–керівник Державної митної служби Анатолій Макаренко та екс–заступник голови «Нафтогазу» Ігор Діденко.

Водночас 13 грудня суд закрив справу проти екс–голови Мінрегіонбуду Василя Куйбіди. Його обвинувачували в порушенні закону під час призначення місцевого керівника, але суд не виявив у діях Куйбіди складу злочину.