Тест на придатність

09.12.2010

Цього тижня голова Львівської облдержадміністрації, «регіонал» Василь Горбаль запропонував співпрацю обласній раді, де більшість становлять націоналісти. Основою для порозуміння Горбаль бачить підготовлений в ОДА проект меморандуму.

У меморандумі про співпрацю передбачено проводити регулярні зустрічі, засідання колегії облдержадміністрації та президії облради. Відповідно до бачення президентського ставленика, ОДА й обласна рада мали б узгоджувати на спільних нарадах проекти важливих для Львівщини рішень.

У коментарі «УМ» «губернатор» Василь Горбаль зазначив, що депутатський склад облради оновився на 80 відсотків, і меморандум про співпрацю мав би полегшити перший період роботи двох владних структур — це дозволить швидше вийти на конструктив.

Натомість у Львівській обл­раді робити швидкі кроки назустріч «губернатору» від ПР не поспішають. Чи підписувати меморандум, вирішать самі депутати й депутатські комісії. Сам голова обласної ради, представник ВО «Свобода» Олег Панькевич повідомив, що не вважає доцільним підписувати меморандум про співпрацю з «регіональною» ОДА. «Львівська облдержадміністрація відстоює на Львівщині інтереси Президента, а облрада — інтереси мешканців області, — каже Панькевич. — І взагалі, в законодавстві укладення меморандуму про співпрацю між владними структурами не передбачене».

Львівський політолог Юрій Шведа до меморандуму теж ставиться скептично. Каже, на заваді стане ідеологія — адже в облраді більшість має «Свобода», яка не зацікавлена в поступках Партії регіонів. «Надалі буде протистояння між двома структурами, і домінуватиме, на мою думку, обласна рада», — каже Шведа.

Додамо, що минулого тижня відбулася спільна нарада «губернатора» Горбаля та голови облради Панькевича з мерами найбільших міст краю, де було озвучено наміри вирішувати проблеми Львівщини спільно.

Як нещодавно писала «УМ», під Горбалем вочевидь хитається крісло, і саме спроможність знайти порозуміння з опозиційним складом облради та політичною елітою буде для очільника області відповіддю на питання, чи залишатиметься він на посаді. При цьому Горбаль усупереч вимогам Конституції вже сім місяців не здає мандат народного депутата — аби в разі відставки повернутися на роботу в парламент.