Білосніжні вершини непідкореного,

08.12.2010

Заглавне визначення — Марії Матіос. Прочитати його можна не лише у «Кулінарних фіглях», а й у блозі одного з кулінарних співтовариств. Дописувачка, як потім з’ясувалося, Світ­лана Бідношея не привласнює собі чужої слави: дослівно цитує рецепт торту «Дамські пальчики» з ліричною преамбулою письменниці, яка в цьому конкретному випадку застерігає від кулінарних імпровізацій. Бо тоді «вийдуть не пальчики, а тещин язик». Отже, «Дамські пальчики». Наливаємо у каструлю 1,5 склянки води. Додаємо 150 грамів масла. Коли маса закипає, додаємо 1,5 склянки муки, добре розмішуємо і знімаємо з вогню. Чекаємо, поки вистигне. Тоді поступово вбиваємо шестеро яєць. Через кулінарний шприц або дірочку в поліетиленовому мішечкові на холодне деко, змащене смальцем, витискаємо тісто довжиною із мізинець чи вказівний палець і печемо в не дуже гарячій духовці.

Окремо робимо крем. Сметану (три–чотири склянки) змішуємо із двома склянками цукрової пудри. На середину тортівниці ставимо пляшку шампанського, знизу на третину обгорнуту фольгою, а навколо пляшки робимо гірку з пальчиків, обкачаних у кремі. Зверху крем іще можна посипати білою кокосовою стружкою.

— Готувати я люблю і часто радую своїх домашніх новими стравами, рецепти яких знахо­джу в інтернеті, — розповідає «УМ» Світлана Бідношея, учитель початкових класів, що працює у столичній Святошинській гімназії. — Якось із колегою зайшла мова про Марію Матіос та її творчість — до цього я читала «Солодку Дарусю» — і колега запропонувала почитати «Кулінарні фіглі». Книгу, написану в художньо–кулінарному жанрі живою українською мовою, смачно пронизаною діалектами, які анітрохи не заважають розумінню змісту, приправлену справжніми перлами народної мудрості і неймовірними життєвими історіями, я прочитала швидко і відразу закортіло випробувати якщо не всі, то більшість рецептів. Першим випікала торт «Дамські пальчики». Він вийшов надзвичайно ніжним та смачним і був з’їдений за рекордно короткий час. Тепер 11–річний син Антон просить, щоб я пекла його на всі свята, та й просто так.

Улітку випробувала «Знак оклику» і «Пікантні сині» — рецепти консервування баклажанів, які сподобалися усім, хто їх пробував. Я особисто в захваті від «Знаку оклику»: поки не з’їм усі , ні до чого іншого не торкнуся за столом. Сестра, коли заходить у гості, теж найперше запитує : «Баклажани є?»

Скоро Новий рік, і, думаю, ще пару–трійку рецептів із «Кулінарних фіглів», які я відсканувала, знову випробую, — резюмує Світлана. — Хочеться скуштувати свинячі реберця і «Гердан».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>