«Експеримент на собі»

04.12.2010

Наступного ранку після публікації в «УМ» про послідовну діяльність влади задля звільнення з роботи директора Сумського обласного державного архіву Геннадія Іванущенка його таки звільнили.

Лише після вручення розпорядження про звільнення пан Геннадій нарешті отримав на руки копію акта службового розслідування його роботи. Власне, документа, який став причиною усунення його з посади. До цього всі намагання ознайомитися з актом — аж до письмових запитів — були безуспішними. «Навіть пояснення щодо результатів розслідування я писав, так і не отримавши його», — говорить Іванущенко.

Усі звинувачення проти «заукраїнця» передані одним реченням довжиною в 21 (!) рядок форматного тексту. Зокрема, виявляється, «бездіяльність Іванущенка створює реальну загрозу пошкодження книги реєстрації актів цивільного стану як складової національного архіву». От такий він, колишній директор! Бачить, як зловмисники (в даному разі — обласне управління юстиції?!) намагаються пошкодити книгу, — і нічого не робить.

Резюме твердить: Іванущенка звільнено за систематичне невиконання без поважних причин своїх службових обов’язків. Дарма що впродовж роботи таких зауважень не було.

«Дехто казав мені: чого ти вперся, пішов би добровільно. Та я просто вирішив поставити експеримент — скільки часу потрібно владі для «видавлення» неугодного чиновника. Результат — п’ять із половиною місяців. Уся методика підведення мене під звільнення свідчить про замовний його характер», — каже пан Геннадій.

Він збирається оскаржувати звільнення в суді. Наступного тижня буде перше засідання з приводу винесеної Іванущенку догани.